Nagla promjena vremena nakon paklenih temperatura: Pripremite se za ovaj preokret

Promjena vremena (Foto: Dragan Matic / CROPIX )

Posljednjih dana u Hrvatskoj su zabilježene visoke temperature, a nastavak iznimno toplog vremena očekuje se i danas.

“Pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a poslijepodne i umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 27 do 31, na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji između 32 i 37 °C”, prognoza je DHMZ-a za danas.

Također, DHMZ javlja da su upozorenja upaljena za područje cijele obale. Crveni meteoalarm je zbog toplinskog vala na snazi u splitskoj te u dubrovačkoj regiji. Na Kvarneru i u velebitskom kanalu narančasti meteoalarm je upaljen zbog mjestimice jake bure.

Vremenska prognoza (Foto: DHMZ)

Upozorenja zbog toplinskog vala

“Toplinski val. Maksimalna temperatura > 34 °C; Minimalna temperatura > 26 °C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, navode iz DHMZ-a.

Slično vrijeme očekuje se i tijekom utorka te srijede. “Pretežno vedro. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, lokalno s olujnim udarima. Najniža temperatura od 14 do 19, na obali i otocima od 20 do 26 °C. Najviša dnevna oko 30, na Jadranu od 31 do 35 °C”, prognoza je DHMZ-a za utorak.

Ipak, u četvrtak se očekuje promjena vremena, bit će nestabilnije, uz lokalno kišu i pljuskove na sjevernom Jadranu i na zapadu unutrašnjosti. I tijekom petka treba lokalno računati na kišu i pljuskove s grmljavinom, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će se zadržati većinom suho i sunčano. Za vikend isto nestabilno, u unutrašnjosti i osjetno svježije. Lokalno je moguće nevrijeme, najavljuje DHMZ.


Tužna zagrebačka priča: U avetinjski pustom neboderu još se čuju misteriozni zvukovi na hodnicima


Komentari