Nacionalni park ‘Krka’ dobitnik je važnog priznanja: ‘Ponosni smo jer smo ispunili kriterije’

Nacionalni park Krka (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Uoči Svjetskog dana turizma, koji obilježavamo 27. rujna, Nacionalni park „Krka“ dobio je najpoznatiji destinacijski certifikat na svijetu: Green Destinations. To se priznanje na svjetskoj razini dodjeljuje turističkim odredištima koja se posebno trude brinuti o okolišu, kulturi, održivom razvoju i dobrobiti zajednice. Tako je NP „Krka“ u povijesti dodjele toga zlatnog priznanja postao prva turistička destinacija u Hrvatskoj i drugi nacionalni park u svijetu koji ga je osvojio otkad se ono dodjeljuje.

Prestižno priznanje NP „Krka“ dodijelio je Green Destinations, međunarodna organizacija koja donosi standarde za održivi turizam i nagrađuje gradove, mjesta i turistička središta – sve male i velike turističke destinacije – koja žele očuvati prirodu, zaštititi kulturnu baštinu i poboljšati život lokalnih stanovnika.

Održivi razvoj NP „Krka“ temelji se na očuvanju prirodnih vrijednosti, zaštiti i očuvanju kulturne baštine, upravljanju posjećivanjem, interpretaciji i edukaciji, te suradnji s lokalnom zajednicom. Svi ti elementi dio su strateških i razvojnih dokumenata Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i implementirani su u godišnje programe rada i svakodnevicu svih zaposlenika, koji kontinuirano i predano rade na primjeni načela održivosti kako bi ovo zaštićeno područje u njegovoj izvornosti sačuvali za buduće generacije. To je prepoznato i kroz ovaj iznimno zahtjevan model certificiranja, koji obuhvaća više od sto strogih kriterija.

“Ponosni smo jer smo ispunili stroge kriterije održivog upravljanja u turizmu i uspješno finalizirali zahtjevan proces Green Destinations certificiranja. To je tražilo sveobuhvatan posao prikupljanja i sistematiziranja podataka, koji su pokazali da NP ‘Krka’ već godinama uspješno radi na implementiranju modela održivosti u svoju upravljačku viziju i primjenjuje to u praksi. Prva smo i trenutno jedina destinacija u Hrvatskoj sa zlatnim Green Destinations priznanjem, što pokazuje da je NP ‘Krka’ vodeći primjer odgovornog i održivog upravljanja u turizmu, ali i partner otvoren za suradnju s lokalnim dionicima u postizanju zajedničkih ciljeva održivosti, što je kroz proces certificiranja bilo posebno traženo i naglašeno“, rekla je Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove ,,Nacionalni park Krka“, i dodala: „Ovo je iznimno priznanje i na svjetskoj razini, što nas čini posebno ponosnima, ali donosi i veliku odgovornost da idemo ukorak s globalnim pokazateljima, tako da se trudimo stalno uvoditi nove, još bolje i inovativnije, prakse u održivom razvoju”.

Zlatna nagrada znači da je NP „Krka“ izvanredno posvećen zaštiti prirode i kulture i da doseže visoke standarde u održivom turizmu. Za lokalne stanovnike to može značiti više posjetitelja koji cijene prirodu i kulturnu baštinu, ali i bolje upravljanje turističkom djelatnošću, što donosi koristi zajednici, poput očuvanja resursa i radnih mjesta. Za destinaciju, dobivanje ove nagrade može pomoći u privlačenju posjetitelja koji traže „zelenije“ opcije i cijene mjesta koja čuvaju prirodu, kulturu i ljude.


Green Destinations globalna je neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj. Njezin je cilj unapređenje održivog razvoja turističkih destinacija i aktera i promocija njihove prepoznatljivosti na globalnoj razini. Green Destinations zalaže se, slijedeći principe Ujedinjenih naroda i ciljeve Globalnog vijeća za održivi turizam, za razvoj održivog i odgovornog turizma, zbog čega uživa veliku reputaciju među turistima i ključnim sudionicima u razvoju turizma. S druge strane, donosi veliku prepoznatljivost na globalnom turističkom tržištu kroz predstavljanje na turističkim sajmovima i u svjetskim vodičima.


Komentari