Na upisu ove godine odbili čak 4000 djece: ‘Uzmu slikovnicu, pa klikaju kao po mobitelu’

Djeca od malih nogu koriste mobitele (Foto: Pixababy)

U klupe ove godine sjeda oko 35.700 prvašića, međutim raste broj djece kojoj je upis u škole odgođen jer još nisu spremna za pohađanje nastave. Tako je ove godine čak 4000 djece odbijeno, a školu će vjerojatno upisati iduće godine.

Razlozi za odgađanje upisa su različiti, od zdravstvenih i psihofizičkih do nezrelosti. “Radi se o općoj nezrelosti djece za polazak u školu, ali imamo i zahtjeva roditelja. Radi se o manjem broju u odnosu na mišljenja povjerenstava”, rekao je Tomislav Đonlić iz Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije za Dnevnik Nove TV.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 479 djece dobilo je odgodu, a u Zagrebu se ta brojka obično kreće oko 900.

Djeca crtanjem vježbaju grafo-motoričke vještine (Foto: Pixababy)

Loš utjecaj tehnologije

Stručnjaci ukazuju na sve veće probleme s finom motorikom kod djece, što uključuje nesposobnost pravilnog držanja olovke ili praćenja linija na papiru. Razlozi mogu biti višestruki, a među njima je i prekomjerna upotreba tehnologije. Djeca provode previše vremena pred ekranima, što utječe na njihov razvoj i sposobnost socijalizacije, objasnila je Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola.

Roditelji često rade greške kad dijete previše usmjeravaju na opće znanje, dok ne grade socijalne vještine i samostalnost, koji su presudni za prilagođavanje na novu sredinu. Predškolski programi igraju ključnu ulogu, ali i roditelji su odgovorni za pripremu djece za školu.

Ravnateljica poliklinike Suvag Katarina Pavičić Dokoza, istaknula je da djeca previše vremena provode pred ekranima te da se tako udaljavaju od prirode i od realnih situacija. Taj problem komentirala je i Mirosavljević. “Primjerice, djeca u vrtićkoj dobi znaju, kada dobiju slikovnicu, unutar slikovnice pokušati povećati cvjetić. Kao što to rade na mobilnim ekranima”, navela je.


Djeca klasične igračke zamjenjuju tehnologijom (Foto: Pixababy)

Važna su praktična znanja

“Ono što je najbitnije da dijete bude naučeno socijalizaciji, brizi o sebi, da znaju doći od kuće do škole samostalno, da prepozna opasnost na cesti“, naglasila je Mirosavljević što vjeruje da je najvažnije.

Razvijanje fonoloških sposobnosti je preduvjet dobrog razvoja čitanja i pisanja. Hodajte s djecom, pokazujte predmete oko sebe, imenujte predmete, koje je prvo slovo, igre slovo na slovo. Jednostavne stvari, rima, pjevanje, stvaranje rime”, savjetovala je Dokoza.


Komentari