Muka po prijevozu: građani imaju problema s autobusnom linijom 107

Wikimedia

Jedan autobus ne dođe, pa idući čeka duplo više ljudi, onda svi ne stanu u dupkom puno vozilo, pa se vrata ne mogu zatvoriti. Rezultat je na kraju – potpuni kolaps. Tako gotovo svako jutro između 7 i 8 sati izgleda putovanje na posao autobusom na liniji 107 koja povezuje Jankomir i Žitnjak piše Večernji list.

“Ta je linija katastrofa! Zadnjih se tjedan dana autobus koji kreće u 6.40 uopće ne pojavi, a onda se isto ponovi u 16.40 sati ” govori Matija Šikić, jedan od putnika koji svakodnevno tom rutom putuje na posao. Kada je problem prijavio Holdingu, dobio je objašnjenje da se kasni zbog gužvi. “Taj odgovor nije prihvatljiv jer koristim tu liniju više od tri godine i znam gdje i kako gužva utječe na prometovanje. Bus može kasniti pet, deset, pa i 15 minuta i to mogu shvatiti. Ali drugačije je ako se autobus uopće ne pojavi i to nije slučajno ako se ponovi nekoliko puta u tjedan dana” govori Šikić, a s njime se slažu i ostali putnici. Svjesni su, kažu, da je riječ o liniji koja prometuje Slavonskom, Ljubljanskom i Zagrebačkom avenijom koja je praktički potpuno zakrčena u vrijeme najvećih prometnih gužvi. No to ne opravdava nedolaženje vozila.

“Čini se kako smo svi mi koji plaćamo mjesečne karte po 360 kuna i čekamo u nadi 40 minuta da će doći autobus budale” zaključuju revoltirani putnici, no iz ZET-a kažu da se vozni red odvija onako kako je jedino moguće. “Kao i na većini ostalih autobusnih linija, u vrijeme prometnih špica i gužvi bilježimo odstupanja od predviđenog rasporeda vožnje, na što kao prijevoznik ne možemo utjecati. To posebice vrijedi za liniju 107 zbog toga što prometuje glavnim gradskim arterijama” poručili su iz ZET te objasnili kako zbog toga može doći i do “dodatnog moduliranja postojećih prometnih planova“, odnosno do ukidanja nekih polazaka. Za to je, objašnjavaju, zadužena služba za organizaciju prijevoza koja cijelo vrijeme prati stanje na cestama, odnosno prohodnost trasa te uvodi izmjene kako bi se “osiguralo adekvatno povezivanje dionice “. A onda još i kvar… Iz ZET-a objašnjavaju da su svjesni da su zbog nekih odluka putnici nezadovoljni, no na gužvu na cesti se ne može utjecati, kao ni na neke nepredviđene događaje poput sudara ili kvarova, nepravilno parkiranih automobila, vremenskih uvjeta… –

“Prije dva dana, primjerice, uz neredovitost uzrokovanu gužvom, situaciju u jutarnjim satima dodatno je otežao i kvar jednog od autobusa na liniji 107” objasnili su te poručili da će dodatno analizirati situaciju na toj liniji.


Komentari