Mnogi ne znaju što se slavi na Dan grada Zagreba: Neki se ne slažu s ovim datumom i spominju drugi

Pogled na centar grada s Nebodera u Ilici (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dan grada Zagreba obilježava se 31. svibnja, na dan kada se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, stoji na stranicama Državnog arhiva. No ovaj datum se ne slavi dugo, tek od 1999. godine se Dan grada veže uz njegovu nebesku zaštitnicu, čija je slika 31. svibnja 1731. čudotvorno preživjela strahovit požar.

U građanskoj platformi 1POSTOZAGRAD smatraju kako bi se Dan grada Zagreba umjesto 31. svibnja trebao bi se slaviti 7. rujna.

Naime, 7. rujna 1850. potpisan je svečani akt kojim je povijesni dvograd s pripadajućim ulicama, predgrađima i selima – po prvi put u povijesti – ujedinjen u jedinstveni Grad Zagreb, čime su udareni temelji modernom gradu.

Zagrebačka katedrala (Foto: Zagreb.info)

7. rujan je višeznačan

Stoljeće kasnije, 7. rujna 1956. godine, svečano je otvoren novi Velesajam u Novom Zagrebu. Datum otvorenja nije odabran slučajno budući da su prelaskom grada na južnu obalu simbolično ujedinjene i dvije obale Save, kažu u platformi. Zato bi 7. rujna, kao važni i višeznačni datum u povijesti Zagreba, trebao biti proglašen Danom grada.

Zagrebački velesajam (Foto: Betonski spavači)

Sadašnji datum Dana grada proglašen je 1999. godine, a odnosi se na Dan Majke Božje od Kamenitih vrata koja je, na temelju višestoljetne tradicije, proglašena zaštitnicom Zagreba 1991. godine. Slika tzv. Majke Božje od Kamenitih vrata potječe iz 16. stoljeća, a nalazi se u kapeli Kamenitih vrata.

Štuje se nakon što nije izgorjela u velikom požaru 31. svibnja 1731. Taj bi se datum s vjerskim utemeljenjem, s eventualnom promjenom Dana grada, i dalje slavio kao vjerski, pojašnjavaju u 1POSTOZAGRAD.


Tomašević u elitnom društvu u Bratislavi: ‘Na jednu stvar u vezi Zagreba smo posebno ponosni’

Na razne datume slavio se Dan grada

S datumima se „šaralo“ i mijenjalo ovisno o političkim preferencijama. „Prije 31. svibnja, kao Dan grada Zagreba obilježavao se 16. studenoga tj. datum Zlatne Bule iz 1242. godine. Taj se datum slavio od 1992. godine, a proglašen je povodom 750. obljetnice te isprave kojom je Gradec postao slobodni i kraljevski grad. Međutim, taj se datum odnosio samo na jedan dio grada te je utoliko bio neprimjeren, pa je zato i promijenjen“, kažu u platformi.

Do 1990-ih, neslužbeni Dan grada obilježavao se 8. svibnja, kao Dan oslobođenja, na datum kada je Zagreb oslobođen fašističke okupacije. Kroz povijest još je nekoliko datuma koji su se slavili kao svojevrsni Dan grada, primjerice na Griču je stoljećima obilježavan 3. veljače kao blagdan svetoga Blaža.

Turisti u Zagrebu (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Kao potencijalni datum za Dan grada Zagreba devedesetih se razmatrao i 26. travnja, tj. datum Felicijanove isprave u kojoj je po prvi put, koliko je do sada poznato, spomenuto ime Zagreba. Taj je dokument, međutim, nastao 1134. godine, a govori o godini 1094.
Nijedan od navedenih datuma ne sažima toliko simbolike i važnosti za Zagreb koliko onaj višeznačni – 7. rujna – za koji se predlaže da postane novi službeni Dan grada Zagreba, kažu u platformi 1POSTOZAGRAD.


Komentari