‘MISLILA SAM DA DOLAZE IZVANZEMALJCI’ Poznata infuencerica o opakoj bolesti: ‘To je toliko neshvatljivo, dok ti se ne dogodi’

Tena Sakar Vukić (Foto: Instagram/Tena Sakar Vukić)

Tena Sakar Vukić, 36-godišnja poznata influencerica koju na Youtubeu i Tiktoku prati 200.000 ljudi, već se godinama bori s ozbiljnom bolešću modernog doba – bipolarnim poremećajem. No svoje iskustvo i životni put nikada nije skrivala, nego je iskreno i hrabro kroz društvene mreže odlučila širiti svijest i educirati javnost o svojoj nimalo lakoj borbi. Kako kaže, prvi su simptomi počeli kada je imala samo 19 godina.

‘U POČETKU SU ZABAVNI, A ONDA…’ Bolest modernog doba javlja se sve češće, psihijatar otkriva kako ju prepoznati, liječiti i razumijeti

“Sve je počelo 2006. godine. Imala sam osjećaj da se gubim, počela sam se čudno ponašati, čudno razmišljati, kao da je sve bilo izvan moje kontrole. S jedne strane sam puno pričala, a s druge osjećala jad i tugu, nije mi bilo ni do čega, nisam se tuširala, nisam se družila”, priča nam Tena.

Najgore je prisjeća se, bilo 2011. godine, kada je bila dva puta u fazi manije i dva puta u  depresiji.

“U trenucima manije sam mislila da dolaze izvanzemaljci po moju obitelj koju će ubiti. Kada je bljeskao mobitel, bila sam sigurna da dolaze svemirski brodovi koji se spuštaju na zemlju. U depresiji si potpuno drugačiji, realan, ali taj osjećaj tuge, bijede je toliko jak da ne možeš živjeti. To je toliko neshvatljivo, dok ti se ne dogodi“, iskreno kaže Tena.

Faza gusjenice


Kroz sve te godine radila je na sebi, išla na redovite preglede, pila lijekove, no ističe kako još uvijek ne postoje idealni lijekovi za mentalne bolesti i postoje mnogobrojne nuspojave. Tako je u fazama kada nije pila lijekove jedva preživljavala.

Imala sam faze gusjenice, to je faza preživljavanja, da se ne dogode neke impulzivne, ishitrene situacije. U tim trenucima gusjenice sam pušila cigarete na balkonu i čekala da to prođe. To se na van ništa ne vidi, ali ti zapravao proživljavaš vrlo teške trenutke”, priznaje.

Danas, zahvaljujući stručnoj pomoći, adekvatnoj terapiji i jakoj volji za ozdravljenjem, živi normalan obiteljski život. Kaže i kako posljednjih godina nije imala nikakve simpome.

“Mogu reći da živim kvalitetan život, zadnje četiri godine nisam imala simptome bipoloranog poremaćaja i nisam bila hospitalizirana. Pijem jedan lijek ujutro i navečer. Ponekad jedino imam faze napadaja panike ili osjećam pojačanu tjeskobu, no idem psihologu na psihoterapije, svakih par mjeseci posjećujem psihijatra, bavim se tjelovježbom, trčim. Zarađujem za život i brinem o svojoj obitelji”, ponosno kaže Tena.

Briga o mentalnom zdravlju

Također, ističe kako bi danas svi trebali više brinuti o svom mentalnom zdravlju. Ne samo što se tiče teških poremećaja, nego i nekih manjih smetnji. To je ono što svakodnevno poručuje svojim pratiteljima na društvenim mrežama, da se ohrabre, da se ne srame i da potraže stručnu pomoć.

“Kaput srama se skida, stigma se skida, mladi sve više odlaze po pomoć. Primjerice, kada uganeš nogu, ti ne skačeš, nego miruješ. Isto tako kada se dogodi panika, anksioznost, opsesivnost trebamo reagirati, da to terapijom izverbaliziramo, da te emocije izađu van. Olakšanje je nevjerojatno. Svako dijete bi trebalo imati mogućnost ako mu ikada zatreba dobiti pomoć psihologa ili pshijatra, i da je to normalno, a ne pod velom tajne i stigme. To je budućnost brige o mentalnom zdravlju. Mi bismo trebali imati Institut za mentalno zdravlje jer potreba je velika”, zaključuje neustrašiva Tena.


Komentari