Milanović prošetao centrom Dugog Sela: Društvo mu je pravila bivša televizijska voditeljica

Manifestacija "Stara jela iz Dugog Sela" (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Grad Dugo Selo, gdje se održava tradicionalna gastronomsko-kulturna manifestacija “Stara jela iz Dugog Sela”, koja ove godine ‘slavi’ svoje dvanaesto izdanje.

Predsjednika Milanovića su kroz manifestaciju proveli gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i direktorica Turističke zajednice Grada Dugog Sela, Karmela Vukov – Colić. U sklopu posjeta, predsjednik je obišao izlagače koji su predstavili bogatstvo tradicionalnih jela i proizvoda posavsko-prigorskog kraja.

Organizatori su ovom prilikom istaknuli kako se manifestacija “Stara jela z Dugog Sela” izdvaja od sličnih događanja zbog svog naglaska na održivost i očuvanje okoliša.

Zoran Milanović i Karmela Vukov- Colić na manifestaciji “Stara jela iz Dugog Sela” (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Cilj je očuvanje baštine ovog područja

Naime, u skladu s trendovima održivog turizma, na manifestaciji se ne koriste jednokratni plastični proizvodi, već plehnati tanjuri koji evociraju dugoselsku industrijsku baštinu, osobito nekadašnju tvornicu emajliranog posuđa Gorica. Ovi tanjuri služe ne samo za posluživanje hrane, već i kao suvenir koji posjetitelji mogu ponijeti sa sobom.

Zoran Milanović, Karmela Vukov Colić i Nenad Panian naManifestaciji “Stara jela iz Dugog Sela” (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Cilj manifestacije, koju zajednički organiziraju Grad Dugo Selo i Turistička zajednica Grada Dugog Sela, jest promicanje i očuvanje tradicionalne gastronomske i kulturne baštine posavsko-prigorskog područja. Održava se u centru Dugog Sela pod motom “Gdje tradicija dotiče suvremenost”, a tijekom tri dana donosi brojne domaće specijalitete – od slanih do slatkih – te raznovrsne radionice za posjetitelje.

Uz predsjednika Milanovića, manifestaciji je prisustvovao i njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić. Posjet predsjednika dodatno je istaknuo važnost ove manifestacije koja, osim što promovira lokalne kulinarske tradicije, pridonosi očuvanju kulturnog identiteta i baštine ovog kraja.



Komentari