Meteorolozi zabrinuti zbog opasne vremenske pojave koja večeras stiže do Europe: ‘Moguće su štete’

Screenshot: WRF/Istramet

Bivši uragan Kirk koji je prije nekoliko dana nad Atlantskim oceanom dostigao status kategorije 4, s maksimalnim brzinama vjetra od 233 km/h, večeras bi trebao stići do Europe. U međuvremenu je uragan znatno oslabio, no kako upozoravaju meteorolozi IstraMeta, i dalje može dijelovima Europe donijeti opasne meteorološke prilike.

“Večeras i u noći na četvrtak ex-Kirk pogodit će dijelove Velike Britanije i Francuske, donoseći olujni vjetar, obilnu kišu (>100 mm) te moguće poplave uz izraženu plimu. Udari vjetra i dalje mogu dostići udare do 120 km/h, zbog čega prijete poremećajima u prometu, a moguće su i štete.

Prema prognozama, ex-Kirk postupno će napredovati u središnju Francusku nakon čega će slabjeti, međutim i dalje može donijeti ekstremnije vremenske prilike zbog čega je za velik dio zemlje na snazi narančasti stupanj meteorološkog upozorenja. Iako bivši uragani rijetko stižu do Europe, ovakve oluje uzimajući u obzir snagu vjetra i količinu oborina na Atlantiku nisu neuobičajene u jesenskom periodu. U narednim mjesecima moguće je da će se pojaviti još sličnih sustava”, upozorili su meteorolozi.

Uragan Milton

Osim bivšeg Kirka, meteorologe zabrinjava i uragan Milton, snažna oluja kategorije 5, koja će izazvati pustoš duž jugoistočne obale Sjedinjenih Država, a značajne poplave očekuju se diljem Floride, Georgije i Južne Karoline.


Dužnosnici su upozorili da bi ostanak u domovima mogao drastično smanjiti šanse za preživljavanje. Područje zaljeva Tampa, u kojem živi više od 3,3 milijuna ljudi, naročito je ranjivo jer je više od jednog stoljeća izbjegavao izravne udare velikih uragana.

Meteorolozi ističu da su uvjeti za jačanje uragana idealni jer Milton crpi ogromnu energiju iz toplih voda Meksičkog zaljeva, prenosi Istramet.

Opasna vremenska pojava prijeti Europi: Evo gdje će prvo udariti


Komentari