Meteorolozi upozorili na približavanje pojave koja ljude straši izgledom: ‘Javlja se na prednjoj strani oluje’

Oluja u Zagrebu (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Olujno nevrijeme danas je pogodilo gotovo čitavu Hrvatsku, a na udaru se našao i Zagreb, kojeg je u poslijepodnevnim satima ‘zalio’ pljusak s grmljavinom.

“Zakuhala ciklona sa svojim centrom nad Alpama zapadnije od nas. Jače nevere možemo i mi očekivati u iduća 24 sata”, napisao je na svom Facebooku meteorolog Dino Dundić.


Meteorološka stranica IstraMet objavila je da se prema zapadu Istre kreće takozvani “shelf cloud”. Ta vrsta oblaka predstavlja jedna je od zanimljivijih, a često snažan dojam ostavlja i na ljude koji ne prate meteorologiju. Ponekad zna prestrašiti ljude, ali svojom ljepotom ostaviti bez daha. Riječ je o dobro definiranom, niskom oblaku koji se javlja na prednjoj strani grmljavinske oluje.

Prognoza za ljeto

Ovih dana vrijeme je promjenjivo, a kiše i pljuskovi su učestali pa su se mnogi zapitali kada bi trebalo uslijediti pravo ljetno vrijeme. Prema DHMZ-u  sezonska prognoza vremena za ljeto je drugačija vrsta prognoze od prognoza s kojima se susrećemo svakodnevno.

Umjesto da se prognozira egzaktna vrijednost ili očekivani interval nekog meteorološkog parametra, primjerice, temperature ili količine oborina, u sezonskoj prognozi se prognozira vjerojatnost odstupanja meteorološkog parametra od referentnog, najčešće klimatološkog, razdoblja tijekom sezone.

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ponajprije ECMWF-a (Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena) klimatološko ljeto 2024. – lipanj, srpanj i kolovoz- u Hrvatskoj će biti toplije od prosjeka 1991.-2020., uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Prognoza po mjesecima, u sva tri mjeseca, daje signal za pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, moguće i jače izraženo, gotovo u cijeloj zemlji. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje pozitivno odstupanje i minimalne i maksimalne temperature od prosjeka”, pojasnili su.


Iznenadno nevrijeme u Zagrebu

Podsjetimo, obilan pljusak iznenadio je dio Zagrepčana u petak koji se nisu nadali takvoj promjeni vremena, s obzirom na to da je nekoliko sati prije toga vrijeme bilo sunčano.

Danas sam bila s prijateljem na ručku oko tri popodne i bilo je sunčano. Čak je bilo i malo vruće i komentirali smo kako je super što nema kiše… I sada samo dva sata nakon toga je počeo baš ogroman pljusak. Počeo je nedugo nakon što sam ušla u kuću, stvarno ne znam što bih da sam ostala vani jer uopće nisam očekivala takvo nevrijeme”, poručila je čitateljica.

Nestabilno vrijeme trebalo bi se u Zagrebu nastaviti i sutra, iako se ne očekuje kiša. “Pretežno sunčano uz slab i umjeren jugozapadni vjetar. Ujutro je na širem području grada moguća krakotrajna magla, a poslijepodne slab razvoj oblaka. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 13 °C. Najviša dnevna od 23 do 25, na vrhovima Medvednice između 15 i 18 °C”, navodi DHMZ.

Nevrijeme u Zagrebu iznenadilo građane: ‘Ne znam što bih da sam ostala vani’


Komentari