Meteorolozi upozorili na dolazak ekstremnog fenomena: ‘Udarit će noćas i biti neobično jak’

Oluja u Zagrebu (Foto:Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Istramet)

Hrvatska je na udaru drastične vremenske promjene, a kako su na Facebooku upozorili meteorolozi Istrameta, nakon obilne kiše koja je potpila dijelove zemlje na pomolu je dolazak i neobično snažnog vjetra.

Noćas u velikom dijelu kopnene Hrvatske slijedi jačanje sjevernog i sjeverozapadnog vjetra koji će biti neobično jak.

Pogledajte i ‘oko’ ciklone na granici Mađarske i Srbije. Vrlo neobična i rijetka situacija“, napisali su.

Stigao BORIS

Podsjetimo, petak je u Hrvatskoj osvanuo znatno hladniji u odnosu na protekle dane, uz umjerenu i jaku buru koja dodatno pojačava osjećaj hladnoće. Do Hrvatske je stigla najavljivana ciklona BORIS, koja je sa sobom donijela nagli pad temperatura i obilnu kišu diljem zemlje, zbog čega je došlo do poplava.

Zagreb se također suočio s obilnim kišama, pri čemu je do jutra palo oko 50 litara kiše po četvornom metru, a rijeka Sava se izlila iz korita. Zbog jakih oborina izdana su upozorenja na moguće bujične poplave, osobito na Jadranu.


“Budite na oprezu  i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika”, upozorio je DHMZ.

U nedjelju olujni udari

Prognoza za sutra predviđa umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u unutrašnjosti povremeno kiša, osobito u prvom dijelu dana prema istoku i obilna.

Vjetrovito uz umjeren i jak sjeverozapadnjak, lokalno s olujnim udarima, na istoku i zapadnjak, a na Jadranu sjeverac i buru. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 11 do 15 °C.

Najviša dnevna temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu od 18 do 21 °C.

Digitalni blizanac Zemlje: Europski projekt za praćenje ekstremnih vremenskih uvjeta


Komentari