Meteorologinja HRT-a potvrdila Vakulina upozorenja: ‘Početak tjedna donosi veliku promjenu’

HRT prognoza (Foto: HRT)

Najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula upozorio je nedavno na naglu promjenu vremena koja se u Hrvatskoj očekuje početkom novog tjedna, nakon sunčane nedjelje, a sada je njegovu prognozu potvrdila i njegova kolegica iz Državno-hidrometeorloškog zavoda (DHMZ), meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

“I u nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Jutro svježe, mjestimice uz kratkotrajnu maglu, a najviša dnevna temperatura oko 24 °C.

Jutarnja svježina neće izostati ni u središnjoj Hrvatskoj, uz najnižu temperaturu između 8 i 10 °C. Danju oko 24 °C, uz pretežno sunčano vrijeme, slab vjetar i jutarnju kratkotrajnu maglu. Ujutro će magle zasigurno biti i po kotlinama Gorske Hrvatske, gdje će noć i jutro biti najsvježiji uz 6 do 9 °C. Prevladavat će sunčano, a krajem dana i u noći na ponedjeljak na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim krajevima unutrašnjosti porast naoblake. U noći i ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, danju jugozapadni vjetar uz malo valovito more”, rekla je u prognozi za HRT.

Pljuskovi s grmljavinom

“Pretežno sunčano bit će i srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Danju ponegdje i vrlo toplo, uz temperaturu zraka od 25 do 27 °C. Nakon slabe do umjerene bure od sredine dana puhat će jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak i na jugu Hrvatske, uz more malo valovito temperature između 22 i 25 °C. Tijekom sunčane nedjelje najviša temperatura zraka bit će između 24 i 27 °C.”


Početkom sljedećeg tjedna u kopnenom području pretežno sunčano uz naoblačenje sa zapada, a u noći te tijekom utorka mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Obilnije oborine moguće su ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije. U srijedu i dalje nestabilno uz mjestimičnu kišu i pljuskove. Dnevna temperatura zraka u manjem padu, ali jutra toplija.

Na Jadranu u ponedjeljak vjetrovito uz jako jugo koje će uz naoblačenje i mjestimičnu kišu biti uvod u promjenu vremena.

U noći na utorak i tijekom utorka obilnije oborine uz mjestimice izraženije pljuskove i grmljavinu, a česte kiše bit će i u srijedu uz umjeren jugozapadnjak”, prognozirala je.

Vakula upozorio na naglu promjenu vremena i nastanak rijetke pojave: ‘Planirajmo sve za nedjelju’


Komentari