MAJMUNSKE BOGINJE U HRVATSKOJ: Dvanaest je prijavljenih slučajeva, a cijepit će se samo oni zaraženi!

Ilustracija (Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX)

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Hrvatskoj dosad je prijavljeno 12 slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja, ali kako najvljuju – masovnog cijepljena neće biti.

“Mi čekamo cjepivo, jednom kad dođe, bit će namijenjeno za postekspozicijsko cijepljnje. To znači da će biti prvenstveno namijenjeno osobama koje su bliski kontakti zaraženih”, kazala je N1 Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Cijepljenje za  zaražene!

“Svi su sada već dobro, neki su prestali biti zarazni, a neki su na kućnom liječenju. Uglavnom se radilo o osipu, blago povišenoj tjelesnoj temperaturi i glavobolji”, kazala je epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina.

Bolest majmunskih boginja počela se širiti Europom, tako da je u Italiji već više od 500 zaraženih, a najviše prijavljenih slučajeva ima SAD- i to čak sedam tisuća. I u Italiji i u SAD-u je krenulo cijepljene, no ne i masovno. Prvi su na redu zaraženi, kako će se cijepiti i u Hrvatskoj, a tek onda medicinski djelatnici koji su najizgledniji prijenosnici virusa.



Komentari