Majka dvoje djece opisala kako hrani obitelj s 10 eura dnevno: ‘U početku me bilo sram, ali me prošlo’

Tržnica Dolac, Ilustracija (Foto: Darko Tomas/CROPIX)

Cijene hrane u Hrvatskoj su iste ili više nego u Europskoj uniji, ali nisu i plaće. U Hrvatskoj čak i obitelj s prosječnim primanjima velik dio plaće troši na hranu. A gdje su tek oni s nižim primanjima, umirovljenici ili obitelji u kojima je netko nezaposlen.

Tim povodom novinarka portal Dnevno.hr Ivana Jurišić razgovarala je s Martom, nezaposlenom majkom dvoje djece koja je pravi čarobnjak kada treba rastegnuti novac. U obitelji u kojoj samo njezin supruga radi nije lako rasporediti novac.

Oštećeno voće i povrće

Marta kaže da joj je najdraže otići na tržnicu i kupiti malo oštećenog voća i povrća pa od toga radi juhe i kolače.

“Ljudi znaju čak i ostaviti po strani natučene jabuke i kruške. U početku me bilo sram uzimati, ali s vremenom me prošlo. Najbolje prođem ljeti kad kupim i pet kila rajčica koje nitko neće, pa od njega spremam juhe i umak od rajčice. Ovo ljeto se ne sjećam kada sam kupila rajčicu po punoj cijeni”, dodaje.

Tržnica Gajnice (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

10 eura dnevno za hranu

Na pitanje čime hrani svoju obitelj kad za hranu potroši samo 10 eura, kaže kako to i nije tako teško kako se na prvi pogled čini.

“Prvo, nikad ne kuham samo jedan obrok. Kada radim gulaš, odmah napravim četiri porcije. Stavim manje mesa, ali puno slanutka i graška, pa podebljam obrok. Za večeru često spremimo palačinke s povrćem ili crumble od jabuka, to me dođe jako jeftino, a nekoliko je puta jeftinije nego da smo išli u pekaru.


Pizzu, burek, kruh, pecivo, sve sama radim. Kokoš uvijek kupim cijelu, pa od toga imam juhu, pečenje, a ostane i za rižot. Snađemo se”, objašnjava ova mama.

Bogata ponuda jaja na zagrebačkim tržnicama (Foto: Berislava Picek / CROPIX)

Jelovnik

Marta je bila ljubazna pa podijelila s nama jedan svoj tipični jelovnik.

“Jutros smo za doručak imali kruh koji sama spremam i koji me došao oko pola eura. Popili smo mlijeka za 70 centa i mliječni namaz za 60 centi, pa nas je doručak došao oko 1,8o eura. Za ručak smo imali rižoto s gljivama i piletinom koji nas je došao otprilike četiri eura. Bilo je tu oko 300 grama riže, 400 grama piletine, 300 grama gljiva, dosta za nas četvero.

‘KAD SVE PLATIM OSTANE MI 80 EURA’ Samohrana majka ispričala kako preživljava iz mjeseca u mjesec: ‘Da toga nema ne znam kako bismo’

U toku dana smo pojeli i dva kila mandarina za 2.40 eura. Navečer sam napravila desetak palačinki s domaćim džemom od smokava koji nam je ostao još od ljeta i taman smo bili malo ispod 10 eura”, kaže dodajući da neke dane potroši koji euro više, koji manje, ali drže se te svote”, objašnjava.

“Sad kad je hladnije, stalno kuham neke kompote, a imamo i domaćeg čaja. Ne znam koliko ćemo još dugo tako moći jer cijene svaki dan idu gore, ali zasad uspijevamo”, zaključuje.

 


Komentari