Ljudi zgroženi potezom: Odlučili stati na kraj kupovanju za par eura preko Temua

Online Kupovina, ilustracija (Foto: Pexels)

Posljednjih godina, online kupnja doživjela je veliki rast, potaknut ne samo pandemijom koronavirusa već i iznimno niskim cijenama u popularnim kineskim online trgovinama poput Sheina i Temua. No, te bi cijene uskoro mogle porasti zbog planiranih promjena američkog Zakona o trgovini.

Kineske kompanije kao što su Shein i Temu koriste zakonsku odredbu poznatu kao “de minimis”, koja omogućava izuzeće od plaćanja carinskih davanja na pakete čija vrijednost ne prelazi 800 dolara. Američka administracija planira ukinuti ovo izuzeće, što bi moglo dovesti do povećanja troškova proizvoda u ovim online trgovinama.

Neil Saunders, maloprodajni analitičar i direktor GlobalData, za CNBC je objasnio da bi ukidanje “de minimis” pravila povećalo cijene proizvoda na web trgovinama poput Sheina i Temua. “Iako će te trgovine i dalje biti cjenovno konkurentne, više neće imati prednost koju im trenutno pruža izuzeće od carina. To bi moglo usporiti njihov rast ili smanjiti tržišni udio, ali je vjerojatno da će odgovoriti povećanjem cijena kako bi zadržali profitabilnost”, dodao je Saunders.

Teemu. (Foto: Screenshot)

Poskupljenje od 20 posto

Prema procjenama kineskih dužnosnika, ukidanje ovog pravila moglo bi uzrokovati povećanje cijena na Sheinu i Temu za najmanje 20%. Američka vlada navodi da je broj pošiljki ispod vrijednosti od 800 dolara u posljednjem desetljeću narastao s 140 milijuna na gotovo milijardu, što je potaknulo interes države da regulira ovaj sektor i naplati veće carinske pristojbe.

Iako iz Sheina i Temua nisu službeno potvrdili hoće li podići cijene svojih proizvoda, negirali su da njihove niske cijene ovise o “de minimis” izuzeću, tvrdeći da su rezultat njihovih poslovnih modela. Shein je nedavno najavio sudjelovanje u pilot-projektu s američkom Carinom i Uredom za graničnu zaštitu, pružajući dodatne informacije o svojim pošiljkama.

Gordani nakon čudnih simptoma otkrili tumor: ‘I doktorici je nešto bilo neobično’


Procjenjuje se da Shein godišnje ostvaruje više od 30 milijardi dolara prihoda, dok je matična kompanija Temua, PDD Holdings, u 2023. ostvarila prihod od 34,9 milijardi dolara, što predstavlja rast od 90% u odnosu na prethodnu godinu.

Američka administracija već je pod povećalo stavila Shein i Temu zbog sumnji u korištenje ropskog rada, neplaćene carinske pristojbe i plasiranje proizvoda od pamuka iz zaštićenih regija, što je dodatno potaknulo prijedloge o ukidanju “de minimis” pravila.

Uvođenje tih promjena moglo bi dovesti do izjednačavanja cijena kineskih online trgovina s klasičnim modnim brendovima, što će potrošačima otežati pronalazak jeftinijih opcija na tim platformama. Iako će reforma stvoriti pravednije tržišne uvjete, kako ističe Saunders, potrošači će zbog toga plaćati više.


Komentari