Liječnica upozorila na najgori soj covida do sad: ‘Širi se svijetom, izbrisao je neke ljude’

PCR testiranja na hripavac i Covid (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Jedna liječnica opće prakse iz Velike Britanije upozorila je na novi soj Covida koji se proširio svijetom i počeo “brisati ljude”. Dr. Helen Wall opisala je novi XEC soj kao ozbiljniji od prethodnih, uspoređujući ga s gripom, ali uz jače simptome. “Sadašnji soj Covida čini se sličnijim gripi, s visokom temperaturom, kašljem, bolovima u tijelu i glavoboljom”, opisala je.

“Neki od simptoma koje smo zabilježili ranije su bili više nalik prehladi i kašlju, no sad je Covid počeo ubijati ljude. Doduše teško je reći je li to stvarno do covida, jer se simptomi stapaju s drugim bolestima koje su raširene u ovo doba godine“, objasnila je.

Soj XEC brzo se širi diljem svijeta i ova liječnica vjeruje da će postati dominantan. Govoreći za MEN, istaknula je porast respiratornih infekcija povezanih s pojavom novog soja. “Općenito vidimo porast respiratornih infekcija u ovo doba godine. Postoji novi Covid soj koji će vjerojatno postati dominantan, i postaje sve češći, kao i svi prethodni sojevi”, upozorila je.

Antigenski testovi za koronavirus (Foto: Pixababy)

Zagovara cijepljenje protiv ‘tripledemije’

XEC je identificiran kao rekombinantni soj, koji nastaje spajanjem dva soja, potencijalno u osobi zaraženoj s oba istovremeno. Ovaj soj je kombinacija KP. 3.3 i KS. 1.1 sojeva, s genetskim obilježjima omikrona, vrlo zaraznog, ali manje ozbiljnog soja prvi put otkrivenog u Južnoj Africi 2021. godine.

Razorni vodni val dolazi prema nama, u petak pogađa Zagreb: ‘Očekuje se uvođenje mjera obrane’


Dr. Wall zagovara cijepljenje protiv onoga što je NHS nazvao “tripledemijom” zimskih bolesti. Ove godine NHS uvodi nova oružja u borbi protiv zimskih infekcija, uključujući novo cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) uz Covid i gripu.

Svjesna da je javnost možda umorna od cijepljenja, upozorila je na daleko ozbiljnije posljedice preskakanja cjepiva. Pozvala je da svi kojima zdravlje dopušta da prime cjepivo to i učine.


Komentari