Ledene kugle padale po Bosni, oluja prešla i u Hrvatsku: Ljudima stižu sms poruke upozorenja

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX, BHMETEO

Jako nevrijeme je u subotu popodne pogodilo područje Bosne i Hercegovine, a tuča ogromne veličine je pala u Doboju i njegovoj okolici. Stanovnici tog područja na društvenim mrežama objavljuju fotografije krupnog leda koje pokazuju kakvo je nevrijeme zahvatilo to područje.

“Nikad u životu nisam vidjela ovakvu vrstu leda, ne ponovilo se”, napisala je jedna Bošnjakinja, a mnogi su iskustvo snažnog nevremena opisali kao ‘strašno’. Informacije o nastaloj šteti se još uvijek čekaju.

Mnogi se pitaju hoće li i njihova područja biti na udaru ovako snažnog nevremena. Prema radarskim snimkama, upravo takvi oblaci idu prema istočnoj Hrvatskoj, a ranije danas je i Državni hidrometeološki zavod objavio crveni meteoalarm za osječku regiju, što znači da vrijeme može biti izuzetno opasno.

Slika oblaka i oborina (Foto: DHMZ)

“Uslijed prodora hladnijeg i vlažnog zraka na pregrijano hrvatsko kopno, u nastavku subote raste mogućnost pojave superćelijskih oluja, naročito na istoku zemlje. Povodom toga DHMZ je izdao najviši, crveni stupanj upozorenja zbog velike mogućnosti grmljavinskog nevremena s tučom”, piše IstraMet.

Foto: (BHMETEO)

Dodaju kako je ESTOFEX izdao drugi stupanj upozorenja koji obuhvaća pojas od istočne Bosne i Hrvatske kroz Srbiju, Mađarsku, Rumunjsku, istočnu Slovačku, zapadnu Ukrajinu i jugoistočnu Poljsku. Ovdje su glavni rizici velika do vrlo velika tuča, jaki vjetrovi i obilne kiše koje mogu uzrokovati poplave i štete.

Tako su građanima u Slavoniji stigle i poruke upozorenja od strane Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje.


Poruke upozorenja (Foto: Čitatelj)

Što se tiče vremenskih prilika tijekom subotnjeg dana u istočnoj Hrvatskoj, DHMZ je prognozirao sljedeće. “U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom. Na Jadranu i uz njega sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak. Danju manje vruće, najviša temperatura uglavnom od 30 do 35 °C”.


Komentari