Led okovao Zagreb, Vakula upozorava: ‘Moramo znati što stariji pamte’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Cijelu kontinentalnu Hrvatsku u petak je zabijelio debeli snježni pokrivač, a subota je svanula okovana snijegom i ledom. Temperature u Zagrebu su danas debelo iznad nule:  u 7 ujutro na Maksimiru je izmjereno čak -9 stupnjeva.

DHMZ izdao upozorenje za Zagreb: Očekuju se dramatični vremenski uvjeti

Državni hidrometeorolški zavod prognozira stabilno, ali izuzetno hladno vrijeme, a Meteoalarm je upaljen za gotovo cijelul Hrvatsku zbog iznimno niskih temperatura te orkanskog vjetra na Jadranu, posebice pod Velebitom.

Nešto više o vremenu i što možemo očekivati za Dnevnik HRT-a govorio je njihov meteorolog Zoran Vakula. Najavio je stvaranje snijega u unutrašnjosti Dalmacije, što se preko noći i obistinilo, te buru – točnije buretinu.

Očekuje nas buretina

“Olujna, čak i orkanska bura. Do sada su zabilježeni udari bure oko 140 km/h. Vrlo vjerojatno, gotovo sam siguran da će tijekom noći biti i žešće bure, koja će potrajati tijekom subote sve do večernjih sati.


Snijeg je u petak zabijelio Zagreb (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nastavit će se ograničenja u prometu sve do sutra navečer, a onda slijedi stabilizacija vremenskih prilika i u smislu vjetra, ne samo oborine, u nedjelju”, prognozirao je Vakula.

Otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje nakon nedjelje te komentirao stav da ove godine zime baš i nije bilo. “Imali smo pretopli početak siječnja, pa nakon toga hladno razdoblje, pa opet toplina, neuobičajena, čak i rekordna jučer, primjerice, mjestimice u istočnoj Hrvatskoj.

Sada ponovo malo niža temperatura, ali sve skupa, kad se zbroji već sada, prvih 19 dana je toplije od prosjeka, iako smo imali naleta zime. Vrlo je velika vjerojatnost da će ponovo zatopliti, ali ne na one vrijednosti kakve smo imali jučer, prekjučer”, kazao je Vakula.

Treba slušati starije

Vakula je govorio i o ekstremima te hoće li oni postati naša svakodnevica. “Moramo znati, što stariji pamte, da je ono što je bilo 30 godina, znači prije 1990. godine, jedan prosjek koji je ovdje.

Snježni kaos u Zagreb u razotkrio jedan problem: ‘Eh badava vam skupi automobili’

Zadnjih 30 godina mi imamo znatno zatopljenje. Imamo novo normalno, možemo reći, i događaju nam se u pretoploj atmosferi ovakvi ekstremi, na koje trebamo biti pripremljeni i u budućnosti”, objasnio je.

“Treba slušati vremenske prognoze i pogotovo upozorenja. I pri tome, s obzirom na to da imamo kaos u informacijama što se tiče vremenske prognoze, paziti na izvor te informacije. Dakle, ne vjerovati bilo kojoj prognozi, nego provjeriti tko je dao tu prognozu i, naravno, vjerovati najviše stručnjacima s iskustvom”, rekao je Vakula.


Komentari