Kupila hladnjak pa se opekla za cijeli život: ‘Sigurno nisam jedina koju su prevarili’

Prevareni kupci, ilustracija (Foto: Pexels)

Navodnu prevaru vezano uz produljeno jamstvo prilikom kupnje hladnjaka, nedavno je podijelila jedna žena iz Srbije. Naime, radi se o kombiniranom hladnjaku u vrijednosti od 743 eura koji je kupljen u u poznatom lancu bijele tehnike.

Inače, gospođa koja ga je kupila ističe da se za taj model hladnjaka odlučila upravo zbog produljenog jamstva u trajanju od sedam godina. “Jamstvo se dobiva aktivacijom na web stranici proizvođača. Pomislila sam kako je to jednostavan način za nas potrošače koji smo informatički pismeni, ali nisam očekivala da to otvara mogućnost za mnoge zloupotrebe, što se meni, nažalost, i dogodilo”, poručila je na početku.

Također, objasnila je da su problemi s hladnjakom počeli nakon dvije godine, odnosno točno nakon isteka zakonskog jamstva. Gospođa je nakon toga pokušala ostvariti pravo na produljeno jamstvo, ali su joj iz trgovine rekli da treba kontaktirati direktno proizvođača.

Hladnjak se pokvario nakon isteka jamstva, ilustracija (Foto: Pexels)

‘Sigurno nisam jedina’

“Odmah sam im se obratila, ali su mi vrlo brzo odgovorili i napisali da je reklamacija odbijena, jer je jamstvo nevažeće budući da je u njemu upisan pogrešan serijski broj uređaja. Pokušala sam im objasniti da ja nisam ni ispunjavala zahtjev, to su učinili prodavači, ali sam shvatila da se radi o očitom dogovoru kako bi kupac kupio uređaj, ali samo uz zakonsko jamstvo.

Puj pike, ne važi! Ne bih kupila taj uređaj da nije imao toliko jamstvo, već bih se odlučila za neki drugi. Nemaju nikakve troškove popravka jer je kvar vjerojatno sistemski programiran da se pojavi nakon dvije godine. Ne znam zašto ja i ostali kupci trebamo stradati zbog njihove (ne)namjerne pogreške. Sigurno nisam jedina koju su prevarili. Obratila sam se udrugama za zaštitu potrošača, ali bez uspjeha”, objasnila je gospođa za Kurir.

Također, dodala je da je odlučila podnijeti prijavu nadležnom tužiteljstvu i to zbog izdavanja lažnog jamstva. Objašnjava i da serviser trenutno traži više od 30 eura samo za izlazak na teren te da nije sigurna hoće li hladnjak zbog toga uopće popravljati.


Kruži nova prevara, neki građani ostali bez tisuća eura: ‘Nikako nemojte odgovarati na to’

‘Ovo je još jedan primjer’

Opisani slučaj komentirao je Marko Dragić, pravni savjetnik Udruge za zaštitu potrošača Vojvodine. “Odgovornost je podijeljena jer potrošači često ne kontroliraju dokumentaciju. Trgovci se više brinu za profit nego za zadovoljstvo kupaca, pa je važno detaljno provjeriti sve podatke prilikom kupnje”, objašnjava Dragić.

Nadalje, dodaje da potrošači uvijek mogu privatno podnijeti tužbu, ali je potrebno imati i dokaze da nije oštećen vlastitom krivnjom. “Nažalost, ovo je još jedan primjer gdje nailazimo na takozvane ugrađene kvarove i na tome se mora puno raditi u budućnosti s naglaskom na što veću kontrolu i nadzor”, zaključio je Dragić.

Inače, sukladno podacima Odbora za zaštitu potrošača Europskog parlamenta, kvarovima nakon isteka zakonskog jamstva najviše su pogođeni tableti, mobiteli, pisači i kućanski aparati. Zaključno, pravila zahtijevaju da proizvođači jasno označe trajanje proizvoda.


Komentari