Kumice ih uvjeravaju, ali Zagrepčani ne vjeruju: ‘Zato zaobilazim tržnice’

Tržnica Dolac (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Upravo zbog toga jer vjeruju da je voće i povrće koje su uzgojili mali obiteljski poljoprivrednici zdravije i kvalitetnije od onog što bismo pronašli u trgovini, mnogi redovno obavljaju svoju dnevnu kupovinu na tržnicama.

Novi zakon odrazio se i na rad tržnica: Posjetili smo plac na Kvatriću i uvjerili se kako to funkcionira u praksi

Svi bismo htjeli da hrana koju pripremamo ima što manje pesticida, aditiva i drugih tvari, a prodavači na placu često nas uvjeravaju da njihova hrane nije tretirana, već je isključivo uzgojena na prirodan i ekološki način.

Pitali smo Zagrepčane u našoj anketi vjeruju li takvim tvrdnjama prodavača, a sudeći prema njihovim odgovorima, postoji određena doza skepse i nepovjerenja.

‘Ne može bez tretiranja’

“Ne, jer je sve špricano. Samo je razlika u dozi”, “Možeš mislit, kako da ne”, “Naravno da ne”, “Ni slučajno”, neki su kratko komentirali, dok su drugi obrazložili da ne vjeruju jer  znaju da je većina proizvoda nekako tretirana. Pitanje je samo je li sadržaj tretmana zdrav za ljude i ekološki prihvatljiv.


Na vrelom Dolcu mlada prodavačica spašavala ljude: ‘Sruše se pa im se pozove hitna i donese voda’

“Ne, jer jednostavno se ništa ne može proizvesti bez višestrukog tretiranja. Nažalost”, “Ne, jer i sama imam voće i povrće nešpricano pa znam kako izgleda. Špricam koprivom, pelinom, mlijekom i ljutom paprikom. Za sve ostalo imam motiku, ruke i vremenske uvjete pa kako Bog da”, kazali su nam čitatelji.

“Ne jer sve se mora špricati da naraste. Ja svoj paradajz nisam ni sa čime tretirala i sav je strunuo”, misli jedna gospođa. “Da, tako vjerujem i u Djeda Božičnjaka”, našalila se jedna osoba.

Foto: Zagreb.info

‘Sve je sa Zelene tržnice’

“Jagode s tržnice ne bi mogle stajati u hladnjaku danima da nisu nečim tretirane, vrijedi i za ostalo voće u povrće”, obrazložila je odgovor jedna Zagrepčanka.

NA DOLCU NERVOZNI! Plac vrvi ljudima, ali prodaja je pala: ‘Ajde pusti me na miru’

“Ne vjerujem, jer nebi uspjelo da nije tretirano pesticidima. Jagode i maline nikad ne kupujem, jer pouzdano znam da berači ne jedu niti kupuju jagode i maline. Ostalo voće i povrće stavim u slanu vodu da odstoji, natrij izvuče koliko toliko pesticide”, rekla nam je jedna komentatorica.

Neki su otišli korak dalje pa rekli da ne vjeruju niti tome da je povrće koje su kupili došlo direktno iz polja prodavača. “Na tržnici je sve uglavnom sa Zelene tržnice”, kazala nam je čitateljica.

Vreva na gradskoj tržnici (Foto: Zagreb.info)

‘Idem ako baš moram’

“Ni riječi. Ni da je domaće, ni da je nešpricano, ni da ima dva kilograma kad kaže da je stavio dva kilograma. Uvijek ima manje plus dvije trule voćke. Zato voće i povrće na tržnici zaobilazim, meso, jaja, sir…to kupujem samo po tržnicama”, rekla je jedna čitateljica.

(Foto) Ljeto na Dolcu: Omiljenoj voćki napokon pada cijena

Mnogi od naših čitatelja vjeruju da je najbolje povrće ono uzgojeno u vlastitom vrtu. “Kad dođem kod svoje mame i uberem iz vrta znam da nije špricano i tretirano ni sa čim. Ima 83 godine i još uvijek sadi ekološki vrt”, rekla je jedna čiteljica.

“Ako sam, baš primorana ići idem, bilo tržnica ili dućan, ali gledam da je sve domaće iz mog vrta koliko je god to moguće”, napisala je druga.


Komentari