Kriza u zračnom prometu: Avionska kompanija Ryanair otkazala letove za 400 tisuća putnika

Marcus Zymmer

Piloti idu na godišnji, a putnici nek se snađu za alternativu 

Javnost je ovih dana bogatija za informaciju kako je poznata niskobudžetna avio kompanije odlučila otkazati letove za 400 tisuća putnika. Kao razlog, naveli su iz kompanije došlo je do proceduralne greške u planiranju godišnjih odmora svojih pilota. A svi znamo da piloti trebaju ići na godišnji odmor, više nego bilo tko. Osim toga mnogi su piloti su prešli iz RyanAira letjeti za Norwegian, koji je samo tokom ove godine prihvatio 140 bivših zaposlenika RyanAira. 

Korisnici su naravno poludjeli, Ryanir je objavio popis otkazanih letova, no prema zakonima Europske Unije, svaki putnik ima pravo na let novom rutom do svojeg odredišta. Ako je putnicima uskraćen ukrcaj, prema propisima EU o pravima putnika u zračnom prometu avioprijevoznik mora vratiti cijenu karte te platiti 250 eura kompenzacije za letove do 1.500 km, te 400 eura za letove između 1.500 i 3.500 km.

Osim letova, trebao bi platiti i hotele, te putnicima ponuditi besplatne opbroke hrane i pića. Dok EU zakoni daju putnicima pravo na kompenzaciju, RyanAirovo sjedište je u Irskoj, što im daje mogućnost da sve sudske postupke vrše preko irskih sudova. Stoga, putnici zahvaćeni ovim propustom mogu predati sudski zahtjev na irskom sudu za male štete ili putem Europske procedure za male štete. Šanse za dobitak su relativno male, pa se u slučaju gubitka mora platiti odšteta RyanAiru, koja bi mogla biti veoma visoka.


Komentari