Krajem tjedna dolazi golema vremenska promjena: ‘Uskoro će prodrijeti na veći dio kontinenta’

Nevrijeme nad Novim Zagrebom, ilustracija (Foto: Ivana Grgic / CROPIX, Severe weather Europe)

Severe Weather Europe javlja da se vremenska situacija u Europi potpuno promijenila te da dolazi hladna fronta koja je već uzrokovala oluje diljem Italije. Na sjeveru te zemlje formira se masa koja će uskoro prodrijeti na veći dio kontinenta.

Kraj tjedna u Hrvatskoj bit će obilježen naglom promjenom vremena, s padom temperature do 20 stupnjeva u nekim dijelovima zemlje. Nakon razdoblja sunčanog vremena, od četvrtka se očekuje kiša i zahlađenje, posebno u unutrašnjosti.

“Od četvrtka do subote, snažan kontrast između zračnih masa stvorit će frontalni sustav preko srednje Europe i Mediterana. Temperature će s ovim prodorom hladnoće biti najniže u jesen 2024. godine. Ovo će uzrokovati novi događaj obilnih kiša i povećati rizik od poplava u Italiji, alpskoj regiji i okolnim područjima. Osim toga, hladna zračna masa donijet će i ekstremne snježne padaline za više dijelove Alpa, posebno sjeverne dijelove”, navodi Severe Weather Europe.

Na vrhovima Velebita mogao bi pasti snijeg (Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX)

Neobično niske temperature

Temperature će biti neuobičajeno niske za rujan, a u visokim planinskim područjima poput Dinare i Velebita moguće su čak i snježne pahulje.

Vrijeme će u utorak biti stabilnije, pretežno sunčano, s povremenim lokalnim pljuskovima. Na Jadranu će puhati jaka bura, osobito podno Velebita, gdje je proglašen narančasti meteoalarm zbog olujnih udara vjetra. Očekuju se i visoki valovi, pa se savjetuje oprez za pomorce, prognozira DHMZ.

Očekuje se značajan pad temperature, osobito od četvrtka do subote, kada će hladna zračna masa donijeti najniže temperature ove jeseni, i to do 10 °C ispod prosjeka. U Alpama se očekuju obilne snježne padaline, dok će kiša i poplave zahvatiti Italiju, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Oborine bi mogle doseći više od 200 mm u 72 sata, uz visoki rizik od poplava.


Obistinjuje se studija iz 1972. o kolapsu civilizacije: ‘Imamo još samo desetak godina’

U Alpama do dva metra snijega

Očekuje se samo 8 stupnjeva u Zagrebu i 7 stupnjeva u Ogulinu, dok će na planinskim vrhovima temperature pasti blizu nule. Očekuje se i prvi mraz ove godine.

Prodor hladnog zraka bit će izrazito intenzivan, s jutarnjim temperaturama koje će pasti u jednoznamenkaste vrijednosti u mnogim zemljama. Očekuju se i značajne snježne padaline u višim alpskim predjelima, s mogućim akumulacijama snijega do 200 cm.

 


Komentari