Kovanica vrijedna 2.500 eura: Provjerite imate li takvu u svojem novčaniku

Eurokovanice, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Kovanica od dva eura s prikazom slavne katedrale iz njemačkog grada Kölna postala je pravi hit među kolekcionarima, a vrijednost joj neprestano raste. Iako je originalno puštena u opticaj prije više od deset godina, njezina cijena danas doseže nevjerojatne iznose – više od 1.000 puta veću vrijednost od nominalne, izvještavaju njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

Kovanica pod nazivom “Kölnska katedrala” izdana je 2011. godine u sklopu serije “Savezne zemlje I” koju je pokrenulo njemačko Savezno ministarstvo financija. Ukupno je izdano 30 milijuna primjeraka, no nije poznato koliko ih je još uvijek u opticaju. Posebnu pozornost privlače kovanice s greškama u tisku, koje postižu astronomske cijene. Naime, nepravilno kovani primjerci, s nesimetričnim reljefom ili ogrebotinama, na eBayu se prodaju za čak 2.500 eura, što je 1.250 puta više od nominalne vrijednosti od dva eura.

Motiv katedrale u Kölnu prikazan je na zlatnoj pozadini, okružen dvanaest zvjezdica, dok je ispod natpis “Sjeverna Rajna-Vestfalija”, a godina izdanja “2011” smještena je na dnu. Iako su rijetke kovanice od dva eura sve popularnije među kolekcionarima, kovanica iz Kölna ističe se zbog svoje specifične povijesti i ograničenog broja primjeraka koji su još u opticaju.

Grad odlučio brojnim Zagrepčanima podijeliti tisuće eura: Rok je kratak, evo što treba učiniti

Posebne kovanice

Osim toga, ova kovanica nadmašila je čak i slavnu kovanicu iz Vatikana izdanu 2005. povodom Svjetskog dana mladih, kada je također prikazana katedrala u Kölnu. Dok se ta kovanica s vatikanskim motivom prodaje za više od 200 eura, primjerci s tiskarskom greškom iz 2011. već su premašili cijenu od 2.500 eura.


Kolekcionari s nestrpljenjem očekuju i novu seriju posebnih kovanica, koju je najavilo njemačko Ministarstvo financija. Druga serija kovanica bit će puštena u opticaj 2027. godine, ponovno s motivom Sjeverne Rajne-Vestfalije, što bi moglo dodatno povećati interes i vrijednost postojeće serije.

Za ljubitelje rijetkog kovanog novca, ove su kovanice pravi dragulji, a mnogi predviđaju da će im vrijednost u budućnosti još više porasti.


Komentari