Kovanica od jednog eura može vrijediti čak 650 eura: Dobro pregledajte novčanike

Plaćanje u eurima (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Kada su u pitanju kovanice, važno je znati da postoje kolekcionarske, optjecajne te prigodne kovanice koje se nerijetko mogu pomiješati s onim optjecajnim. Naime, prigodni novčići su zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti za to jer imaju znatno veću vrijednost.

Zanimljivo je da postoje kovanice od jednog eura koje mogu vrijediti čak 650 eura. Postoji više detalja po kojima se one mogu razlikovati, a u slučaju da na kovanicama primijetite nešto neobično, moguće je da se radi o jako vrijednim primjercima, navodi Fenix Magazin.

Primjerice, neobični detalji, poput tiskarskih grešaka na novčićima koji su poznati i kao kovanice s pogrešnim reljefima, mogu značajno povećati njihovu vrijednost.

Neke kovanice vrijede nekoliko stotina eura (Foto: Goran Sebelic / CROPIX)

Najčešće greške

Jedna od najčešćih grešaka takve vrste je ‘prženo jaje’, kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Radi se o novčićima koji obično vrijede oko 100 eura i relativno su lako prepoznatljivi.

Međutim, u slučaju da je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o ‘rotaciji marke’. Greška takve vrste prilično je rijetka, a te kovanice vrijede oko 200 eura.

Zaključno, jedna od najneobičnijih tiskarskih grešaka zove se ‘pogreška planeta’. Naime, riječ je o izuzetno rijetkoj kovanici iz Münstera koja ima reljef kovanice od dva eura na ploči od jednog eura. Za takav primjerak od kolekcionara se može dobiti i do 650 eura, objašnjavaju njemački mediji.


HNB pušta u optjecaj novu kovanicu: Sve je besplatno, ali postoji jedno pravilo


Komentari