Korona-aplikacija stiže na mobitele: Pratit će jeste li bili u kontaktu sa zaraženom osobom

Foto: Pixabay

Mobilna aplikacija Covid-19 za evidenciju kontakata u Hrvatskoj u fazi je testiranja i u procesu odobravanja za objavu na trgovinama aplikacija Google Trgovina Play i Apple App Store, piše Jutarnji list.

Ponovili su da će aplikacija biti objavljena ovog mjeseca. Kako su rekli u APIS-u, aplikacija je u nadležnosti Ministarstva zdravstva koje je zaduženo za njezino predstavljanje i aktiviranje. Ime aplikacije bit će objavljeno prilikom njezina predstavljanja.

Korištenje aplikacije u susjednoj Sloveniji jučer je odobrio tamošnji parlament. Zasad nije poznato hoće li i u Hrvatskoj biti predložen posebni zakonski okvir za korištenje aplikacije koji bi morao odobriti i Sabor.

Da bi aplikacija u Hrvatskoj uopće mogla raditi prilikom posljednjeg ažuriranja operativnih sustava na Android i iPhone telefonima u postavke telefona je “ubačena” podloga za rad aplikacije u Hrvatskoj.

Ovo ažuriranje korisnici pametnih telefona u Hrvatskoj ne mogu koristiti dok nema aplikacije, ali su uređaji spremni za njezino instaliranje i korištenje. Kao što je već prije najavljeno, hrvatska aplikacija funkcionirat će na potpuno dobrovoljnoj bazi.

Svaka akcija bit će dobrovoljna čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njezini kontakti upozore da su bili, u doticaju s njom. Putem aplikacije neće biti moguće geolociranje vlasnika mobitela.


Novi negativni rekord! U Hrvatskoj 140 novozaraženih koronavirusom: Jedna osoba preminula


Komentari