Korlaet objasnio problem erkera: ‘Često im je jedina svrha dodatna zarada kod prodaje’

Dubrava (Foto: Grad Zagreb)

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba koji je trenutno na javnoj raspravi donosi niz novina kojima je cilj uvođenje reda u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, a kako bi on prije svega bio ugodniji za život građana.

Jedan takav primjer su odredbe kojima se regulira mogućnost gradnje istaka građevina iznad javnih površina. Istak pročelja (poznat i pod njemačkim nazivom erker) je proširenje zgrade na pročelju slično zatvorenu balkonu. Erker je bio čest element zagrebačke arhitekture druge polovice 19. stoljeća, čini zanimljivim ulična pročelja, a kada ima ostakljene stijene omogućuje pogled na ulicu i time obogaćuje unutarnji prostor.

Po trenutno važećem GUP-u, prostor zgrade koji se izgradi iznad nogostupa i drugih javnih površina ne obračunava se u tlocrtnu površinu zgrade niti utječe na maksimalno dozvoljene postotke izgrađenosti građevne čestice. S druge strane, pri prodaji stanova i poslovnih prostora ovi se istaci uračunavaju u korisnu površinu. Rezultat takvog propisa jest često korištenje erkera prvenstveno radi povećanja površine za prodaju.

Dubrava (Foto: Grad Zagreb)

O erkeru

“Suvremena rješenja kakva vidimo u prostoru nažalost često svjedoče njihovom korištenju kako bi se maksimizirao prostor, pa se tako nad pločnicima nadvijaju građevinski elementi, često u uskim ulicama, često prenisko, koji time narušavaju korištenje javnog prostora i čija je svrha jedino dodatna zarada kod prodaje”, istaknuo je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Prijedlogom izmjena GUP-a koji je sada na javnoj raspravi istaci pročelja iznad pločnika se i dalje omogućuju, ali na način da služe oblikovanju pročelja.

Špansko (Foto: Grad Zagreb)

“Sada će korištenje erkera biti moguće samo ako je koeficijent iskoristivosti 90% ili manje u odnosu na najveći dozvoljeni na predmetnoj čestici, a ukupni koeficijent izgrađenosti ne prelazi 95%. Dodatno je propisano da se balkoni, lođe i istaci mogu graditi samo na visini 4 metra ili više iznad javne površine, mogu biti dubine do 1,0 metra i mogu zauzimati najviše trećinu širine pročelja”, pojasnio je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.


Donosimo sve detalje velikog sastanka kojeg je sazvao Tomašević: Ništa više neće biti kao prije

Time novi GUP osnažuje polazišta za gradnju istaka pročelja, kao tradicionalnog elementa zagrebačke arhitekture, koja trebaju biti vođeni oblikovnim razlozima.

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba je na javnoj raspravi koja traje do 12. srpnja 2024. godine, te je dostupan ovdje. Njegovo javno predstavljanje bit će održano u ponedjeljak, 8. srpnja 2024. godine, od 17h u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

(Foto: Grad Zagreb)


Komentari