KOLIKO SU SIGURNI NAŠI ŠKOLARCI: ‘Divljih vozača u blizini škola ima sve više’ (FOTO)

Ivan Ramađa

Vozite oprezno pored škola.

Uskoro počinje nova školska godina, a samim time se povećava i opasnost od stradavanja školaraca u prometu. Koliko su zapravo naši školarci sigurni na putu u školu i iz škole? Javio nam se čitatelj koji je zabrinut zbog nedostatka brzinomjera u području osnovnih i srednjih škola u Zagrebu i županiji.

“Divljih vozača na cestama, kao i nesreća ima sve više. U Zagrebu i Zaprešiću u blizini škola nedostaju kamere za brzinu, a potrebne su i školske patrole“, istaknuo je zabrinuti građanin. Poslao nam je i fotografije.
Čitatelj
Čitatelj
Čitatelj
Čitatelj

Kako bismo provjerili o čemu se zapravo radi, odgovore smo potražili kod zagrebačke policije. Na naše pitanje postoje li uopće brzinomjeri ispred zagrebačkih škola iz policije su nam rekli: “Policija sukladno planu rada i dopustivim mogućnostima u odnosu na sve druge zadaće, povremeno obavlja nadzor brzine kretanja vozila u zoni škola i vrtića pomoću mobilnih radara, a to je osobito izraženo početkom svake školske godine. Postava fiksnih preventivnih radara u zonama škola, kao i drugih mjera za smirivanje prometa, izbočine na cesti, nova prometna signalizacija i oznake na cesti je u nadležnosti gradskog ureda za promet Grada Zagreba i Vijeća gradskih četvrti.”

“Na području Policijske uprave zagrebačke u 26 osnovnih škola organizirane su školske prometne jedinice koje broje 516 pripadnika”, dodali su.

Akcija “Poštujte naše znakove”

Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova već dugi niz godina poduzima akcije kojima bi se utjecalo na zaštitu najmlađih sudionika u prometu – djece. Zasigurno najpoznatija akcija je Poštujte naše znakove koja je na snazi od 1995. godine. Glavni cilj akcije je zaštititi djecu koja su zapravo i najugroženija skupina sudionika u prometu, ali jednako tako podsjetiti i odrasle – prvenstveno vozače da uvijek paze na najmlađe.


Prvašićima je prvi dan škole u većini slučajeva prvi samostalni kontakt s prometom. U Zagrebu, kao i svake godine, prvi dan svake nove školske sezone obilježit će policijske i školske patrole na pješačkim prijelazima kod osnovnih škola, ali i drugih odgojno-obrazovnih ustanova.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od početka njenog provođenja znatno se smanjio. Naime, u prvih osam mjeseci ove godine smanjio se broj smrtno stradale djece (22,2 posto) te broj teško ozlijeđene djece (7,9 posto)[/box].

Savjeti za roditelje

  • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete
  • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu
  • vježbajte sigurno prelaženje kolnika
  • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca
  • ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole
  • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje njime
  • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu
  • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila
  • vlastitim primjerom pokažite djetetu ispravno ponašanje u prometu
  • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje
  • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice
  • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima
  • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način

Posjetili smo dvije škole i vidjeli kako brzinomjera ni ispred njih nema. Jedino što postoji u blizini škola jesu oznake i, eventualno, “ležeći policajci”.


Komentari