Ključni problemi kod liječenja Hrvata: Zabrinjavajuće je stanje nejednakosti u odnosu na europski prosjek

Bolnica, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Europska organizacija za borbu protiv raka (European Cancer Organisation, ECO) u srijedu 29. svibnja 2024. u Novinarskom domu u Zagrebu, od 9 sati, predstavlja svoju europsku kampanju “Time to Accelerate – Europe Together Against Cancer“ ususret nadolazećim EU izborima. Ovom prilikom biti će predstavljeno i Izvješće o Hrvatskoj (Cancer Pulse) koje daje pregled zabrinjavajućeg stanja nejednakosti onkološke skrbi u usporedbi s europskim prosjekom.

Događanje Ubrzajmo napredak – Europa zajedno protiv raka će otvoriti izvršni direktor ECO-a Mike Morrissey te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik dr.sc. Mislav Herman.

Uvodni govor će održati i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. “Kako bi iskazali potporu nastavku borbe protiv raka na događanje su pozvani i brojni zastupnici u Hrvatskom saboru, zastupnici u Europskom parlamentu kao i kandidati za europske izbore, a svoj dolazak između ostalih su potvrdili g. Tomislav Sokol, gđa Željana Zovko, g. Tonino Picula, g. Zvonimir Troskot, gđa Rada Borić i mnogi drugi”, kažu organizatori.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DR. TAMARA LAZIC STRUGAR | NY Dermatologist (@drlazicnyc)


Ključni problemi

Ususret ovoj konferenciji, izdvojili su nekoliko ključnih problema iz izvješća o Hrvatskoj.
Kad je u pitanju pušenje, više od 22% stanovništva Hrvatske smatra se svakodnevnim pušačima, u usporedbi s 18% prosjeka u EU. Hrvati s dijagnosticiranim rakom pluća imaju samo 10% šanse za 5-godišnje preživljavanje u usporedbi s 15% šanse Europljana, iako je Hrvatska prva europska zemlja koja je pokrenula program probira raka pluća.

Također, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja nema populacijski program probira raka vrata maternice. Zemlja također zaostaje u probiru raka debelog crijeva, sa samo 25% uključenosti među građanima koji ispunjavaju uvjete, znatno ispod stope od 80% koja se postiže drugdje u Europi.

Kad je u pitanju nedostatak zdravstvenih djelatnika, Hrvatska ima samo 748 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika u odnosu na europski prosjek od 879 na 100.000 stanovnika. Situacija je lošija po pitanju liječnika, Hrvati imaju samo 60 liječnika na 1000.000 u usporedbi s europskim prosjekom od 78 za istu populaciju.

Kći poznatog Hrvata trenutno se bori s najtežim oblikom raka: ‘Zadnja opcija me jako plaši’


Komentari