KAZNE ZBOG OTPADA: Otkriveno kada počinje kažnjavanje onih koji ne koriste ZG vrećice, a evo i u kojem ih kvartu ima najmanje

Foto: Lucija Ocko / Vanesa Pandzic / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u emisiji “Točka na tjedan” na N1, pri čemu je otkrio kako je odlučio obući žutu uniformu Čistoće, a osvrno se i na usporedbe s Milanom Bandićem i progovorio o kaznama za nepropisno odvajanje otpada.

Objasnio je da je radnu uniformu Čistoće odjenuo kako bi se osobno uvjerio u kojoj mjeri građani nepravilno odvajaju otpad, odnosno koliko koriste plave vreće, kao i do koje su mjere kontejneri kontaminirani.

‘PREGOVORI SU BILI INTENZIVNI’ Tomašević otkrio detalje sastanka: ‘Postigli smo dogovor i kompromis’

“Kad sam rekao da nisam Bandić, nisam Bandić u smislu da skačem na svaku krizu i svako zapošljavanje u Holdingu jamčim svojim potpisom. Niste mogli zaposliti čistačicu u Holdingu bez njegovog potpisa. Ja nisam taj lik, ja ne upravljam gradom na taj način. Ukoliko dođe do krize, naravno da se kao gradonačelnik uključujem, ja sam član Skupštine Holdinga”, dodao je.

Individualne kazne za neplatiše

Kazao je i kako će Zagreb najvjerojatnije preuzeti model koji koristi Ljubljana u kojoj se komunalni otpad odvozi jednom tjedno. Osim toga, najavio je i povećanje broja odvoza plastičnog otpada i papira.


Najavio je i da već ovog mjeseca stižu individualne kazne za građane koji komunalni otpad ne bacaju u plave ZG vrećice. Otkrio je da i je u Dubravi zabilježeno da 30 % ljudi ne koristi plave vrećice za komunalni otpad.

“Dio usluge se plaća kroz fiksnu cijenu, ona je jednaka za sve. Dio je varijabilni, da bi se navelo ljude da odvajaju. Fiksna cijena u Zagrebu je 45 kuna. U Velikoj Gorici 60 i nešto, u Zaprešiću 60 i nešto”, objasnio je i dodao da su cijene odvoza otpada u Zagrebu nekoliko puta jeftnije nego u drugim hrvatskim gradovima.

“Stalno smo gledali kako da individualiziramo kazne. Nijedna kolektivna kazna u Zagrebu nije naplaćena”, rekao je i dodao:

“Kad smo najavljivali model, govorilo se da će biti 10 posto građana koji žele kupovati vrećice. U startu ih je bilo 60-70 posto. To kazuje da građani žele promjene. Sve više i više se koriste vrećice, sve više i više dolazi do odvajanja”.

Poskupljenja usluga 

Proteklu je godinu nazvao godinom financijske stabilizacije Zagrebačkog Holdinga.

“Završili smo 2021. godinu s deficitom od 3 milijuna kuna. Holding je te godine imao gotovo 800 milijuna kuna gubitaka. Nisu još gotovi izvještaji za 2022. godinu, ali vjerujem da ćemo izaći onako kako smo planirali što se tiče proračuna, a Holding će godinu prvi put završiti s pozitivnom nulom. To smo uspjeli, a da nije nijedna usluga poskupjela”, tvrdi.

“Mi smo išli puno težim putem. Išli smo spašavati Holding tako da smo smanjivali troškove. Očito radimo ono što treba, a to su prepoznale i financijske institucije i rejting agencije”, objasnio je Tomašević.

Nije isključio mogućnost privatizacije dijela Holdinga. “Glavna učinkovitost funkcioniranja Holdinga je da on funkcionira kao holding. Dosad nije. Čistoća je podružnica. Imali smo situaciju da svaka podružnica Čistoće ima svoju kadrovsku, svoju službu, svoje upravljanje”, objasnio je.


Komentari