Kaos zbog vrućina ne posustaje: Crveni meteoalarmi upaljeni i danas, evo gdje je najgore

Vrućine u Zagrebu (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Sunčano i vruće vrijeme i danas se očekuje u Hrvatskoj. “Na Jadranu mjestimice i vrlo vruće vrijeme. U unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, na istoku popodne i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan, a na Jadranu većinom jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i viša”, prognoza je DHMZ-a.

Također, vruće vrijeme, uz mogućnost pljuskova, najavljeno je i u Zagrebu. “Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i vruće, a na širem području grada moguć je poneki pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura oko 33 °C, na okolnom gorju oko 25”, navodi DHMZ.

Zbog iznimno visokih temperatura crveni meteoalarmi danas su upaljeni za osječku, riječku i splitsku regiju, dok je u osječkoj uz to upaljen i žuti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Narančasto upozorenje zbog visokih temperatura izdano je za zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku i dubrovačku regiju.

Vremenska prognoza (Foto: DHMZ)

Brojne intervencije

Zagrebačka Hitna medicinska pomoć bilježi 20 do 30 posto više intervencija zbog toplinskog vala posljednjih dana. Najčešće se radi o ozljedama starijih osoba zbog padova i alkoholiziranim osobama, ali pomoć traže i onkološki pacijenti te osobe s visokim tlakom i infekcijama.

Hipertoničari imaju problema zbog oscilacija tlaka, dok infektivne bolesti uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i povraćanja. Ove bolesti su češće zbog povećanog broja virusa i bakterija uslijed visokih temperatura, izjavila je za Hinu voditeljica operativne smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, Aleksandra Bogdanović.

Savjetovala je građanima da se ne izlažu visokim temperaturama i da se drže hlada i klimatiziranih prostora, posebno između 10 i 17 sati. Također je preporučila piti dovoljno vode ili čaja od mente ili kamilice, izotonične otopine, te izbjegavati kofein i alkohol koji pojačano dehidriraju organizam.


Pune ruke posla za zagrebačku Hitnu, oglašen crveni alarm: Evo na što doktori upozoravaju

Promjenjivo vrijeme

Podsjetimo, jače nevrijeme jučer je pogodilo Sloveniju, praćeno jakim pljuskovima, udarima vjetra i tučom, koje je oko Slovenske Bistrice i Slovenskih Konjica padala već oko 15 sati. U okolici Slovenske Bistrice i Slovenskih Konjica oko tri sata poslijepodne padala je krupna tuča poput kugle.

Također, jučer je i sjeverni dio Hrvatske zahvatilo snažno nevrijeme. Naime, varaždinsku je županiju u subotu iza 17 sati pogodio jak vjetar praćen mjestimičnom tučom. Iz Županijskog centra 112 Varaždin izvijestili su o većem broju srušenih stabala na cesti.

Rekordni udari munje u Austriji, tuča u Sloveniji: ‘Neman’ stigla i u Hrvatsku


Komentari