Kaos u prometu u Zagrebu, potop po Hrvatskoj: Ovo su scene s ulica, upaljeni crveni alarmi

Scene iz Svetog Lovreča u Istri. (Foto: Screenshot)

Obilna kiša stvara probleme u prometu u Zagrebu. Stvaraju se kolone zbog nepovoljnih uvjeta za vožnju.

HAK je izvijestio i da je bila povećana je gustoća prometa uz povremene zastoje: na autocesti A2 Zagreb-Macelj na čvoru Zagreb zapad u smjeru Zagreba; na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Zagreb zapad i Lučko.

Kolnici su mokri i skliski, a zbog obilnijih oborina moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku. Mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8), pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Prema vremenskoj prognozi DHMZ-a, u četvrtak se očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega gdje su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, na sjevernom dijelu i bura u jačanju na jaku, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, između 10 i 15, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 14 do 18, a uz dalmatinsku obalu od 18 do 23 °C.

Brojna upozorenja

Za petak, pak, DHMZ prognozira umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, osobito na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom. Lokalno obilna kiša, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega.


“Vjetar umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni i zapadni, prolazno moguće jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak, na jugu jugo i južni vjetar, poslijepodne vjetar u slabljenju.

Najniža temperatura od 8 do 13, u Dalmaciji od 16 do 19 °C. Najviša dnevna od 10 do 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 17 do 23 °C”, navodi se na stranicama DHMZ-a. Za četvrtak i petak Meteoalarm je izdao brojna upozorenja, od žutih za zagrebačku i karlovačku regiju do narančastih za gospićku, kninsku, riječku, kao i za cijelu Dalmaciju.

Potop u Istri

Istra je već u srijedu zabilježila iznimno velike količine oborina, s više od 80 milimetara kiše na riječkom području, dok je najviše padalina zabilježeno u Krasici, gdje je palo čak 137,4 milimetra kiše. U Svetom Lovreču, ulice su preplavljene vodom, a padaline ne pokazuju znakove prestanka. Istramet je izvijestio o lokalnim poplavama na nekim područjima, s naglaskom na ekstremno tešku situaciju koja se odvija u toj regiji. Mještani su izvijestili o vodi koja se slijeva niz ulice, dok su vozači na putu morali biti oprezni zbog mogućih poplava i klizišta.

Podsjetimo, DHMZ je u srijedu izdao posebno priopćenje u kojem navodi kako su zbog očekivanih obilnih oborina moguće bujice i podizanje vodostaja. “Sukladno vremenskoj situaciji, prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava”, navodi DHMZ.

Dodaju kako je početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama od srijede ujutro na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Zagrepčani o mogućem drastičnom potezu ZET-a: ‘Tada bi svi koristili javni prijevoz’

DHMZ: Rast će vodostaji rijeka, prijete poplave

“Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka i petak će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan”, navodi DHMZ. Navode kako Europski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje visoke izglede za obilne oborine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda.

“Stoga hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sljedećih dana”, navodi DHMZ.

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a također ukazuju na velike vode sljedećih dana za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave. “Prema aktualnih hidrološkim prognostičkim materijalima povećanje vodostaja na gornjoj Savi počinje od noćas do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dvije rijeke donijeti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će doseći mjere obrane od poplava čiji će stupanj ovisiti o ostvarenoj oborini i njenom intenzitetu. Mura i Drava bi na ulazu u Hrvatsku svoje maksimume mogle imati petak /subotu u nižim mjerama obrane od poplava ovisno o oborini u Austriji i Sloveniji”, piše u priopćenju DHMZ-a.


Komentari