KAMERE I U JAVNOM PRIJEVOZU: ‘Grad će postaviti kamere na još 20ak lokacija!’

metro-portal.hr

Zagrebačke ulice su cjelodnevno pod nadzorom najmanje desetak tisuća kamera. Je li riječ o videonadzoru koji je nužan ili se radi o zadiranju u privatnost, mišljenja su podijeljena. Sudeći prema  sadašnjem trendu, Zagreb bi uskoro mogao prestići London kada je riječ o nadzoru kamera, piše Večernji list.

POVOLJNE CIJENE

Posljednjih sedam godina prema riječima Vanje Peter iz zaštitarske tvrtke, cijene ugradnje videonadzornih kamera su pale, pa se građani sve češće odlučuju na njihovu ugradnju. “Ljudi nekad imaju stav što će nam to, što netko ima snimati gdje sam ja i što radim, no kada se nešto dogodi svi se nadamo da je nekakva kamera nešto zabilježila”, ispričao je Peter.

“Mi nemamo pristup svim kamerama koej postavimo, no imamo bazu kupaca pa s nama, kao i sa svim drugim zaštitarskim kućama policija često kontaktira da joj pomogne doći do vlasnika kamere kako bi provjerila snimku i tako išla u trag raznim počiniteljima”, rekao je.

Prema riječima gradskog zastupnika Alena Ostojić samo u vlasništvu grada postoji oko četiri tisuće kamera unatoč tome što točan broj kamera u Zagrebu nije poznat.

“Ako kamere zabilježe počinjenje kakvog kaznenog djela ili prekršaja policija može zahtijevati od osobe koja raspolaže tim snimkama da nam ih da na uvid”, rekli su u policiji.


Pored navedenog policija je i navela kako će građanima koji žele ugraditi neki od sustava zaštite besplatno izići na teren, analizirati slabe točke te ih posavjetovati o o tehničkoj zaštiti kuća. Prema riječima Mate Kraljevića, šefa prometnih redara Grad će ove godine postaviti kamere na još dvadesetak lokacija. Cijena  dvije profesionalne kamere koje pokrivaju ulazna vrata i stubište u stambenoj zgradi sas snimačem 24 sata na dan s ugradnom će koštati oko 6 tisuća kuna.


Komentari