KAKVE TO NEMANI LUTAJU ZAGREBAČKIM KVARTOVIMA? Šumske životinjice udomaćile se u naseljenim djelovima grada (FOTO)

Facebook

Zabrinuta Zagrepčanka u Voltinom je vidjela lisicu koja je potpuno bezbrižno šetala ulicom usred bijela dana.

U zagrebačkom kvartu Voltino viđena je lisica. Zabrinuta građanka uspjela je fotografirati životinju koja je šetala ulicom usred bijela dana.

 

Facebook
Facebook

 

Kod nas su se lisice očito udomaćile. Naime, jedan od komentatora Facebook grupe objavio je fotku lisice koja bez ikakvih problema jede na njegovom radnom stolu.


 

Facebook
Facebook

“Samo da vas umirim, prije kojih mjesec dana sam se čula sa prim. Vodopijom na Antirabičnoj. Unazad dvije godine nijedna poslana životinja za analizu (čitajte eutanizirana) nije bila pozitivna. Planira se objaviti istrebljenje bjesnoće. Oralno se pocjepljuje nekoliko godina unazad. Ne treba misliti odmah na bjesnoću, pogotovo ako je navikla na ljude i da ju hrane što u predgrađima i po gradu nije čudno. Inače, logično bi bilo da traži hranu noću. Ako ona zna svoj put, ne mota se mutnog pogleda od boli, ništa joj ne fali. A dlaka nije nikad bila mjerilo zaraženosti niti bi se u tih par dana toliko izmijenila. Prije bi bila ofucana zbog parazita u crijevima. Nadam se da sam pomogla. Znam dosta ljudi koji hrane lisice po dvorištima. One se ne ustručavaju danju izlaziti”, komentirala je u raspravi jedna članica grupe.

U Zagrebu lisica ima sve više, a nadležni po tom pitanju ništa posebno ne poduzimaju. A i Zagrepčani su se na njih sasvim naviknuli. Naime, Večernji je nedavno pisao o stanovnicima Savske Opatovine koji lisice doživljavaju gotovo kao domaće životinje.

“Pored naselja je šuma. Susjed je naletio na dva legla, a jedno je imalo čak osam mladih”, rekla je Ana Lekić, koja je odrasla u Savskoj Opatovini, no ne sjeća se da ih je ikad bilo u tolikom broju. Upozorila je, kaže, Gradski ured za poljoprivredu, Azil Dumovec, Zoološki vrt, lokalne lovce, službu 112, no svi govore jedno – ako lisica nije bijesna, ne možemo reagirati, pisao je Večernji.

Veterinarka Zoološkog vrta Ingeborg Bata rekla je da pravih razloga za paniku nema. Naime, ona tvrdi kako se lisice najviše pojavljuju u svibnju, lipnju i srpnju, kada lisice uče loviti svoju mladunčad, no uglavnom nikoga ne napadaju. Ako posumnjate da je lisica zaražena ili bolesna, Sumnjaju li na bjesnoću, ustanove nadležne Gradskom skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba moraju obavijestiti Veterinarsku stanicu zaduženu za to područje.

>>>ZAGREPČANI, BUDITE NA OPREZU: Lisice u potrazi za hranom približavaju se kućama, evo što morate napraviti (FOTO)

 


Komentari