Još nekoliko dana i ističe rok: Mnoge će ignoriranje poziva od banaka skupo stajati

Banka (Foto: Marijo Basic / CROPIX)

Građani Hrvatske imaju rok do 30. lipnja za zamjenu svojih prešutnih prekoračenja po tekućim računima s dopuštenim prekoračenjima. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, do kraja svibnja ovu zamjenu je obavilo oko 800 tisuća građana.

“Na temelju informacija prikupljenih od banaka potpisnica Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, do 31. svibnja 2024. je 800 tisuća građana prihvatilo ponudu da svoja ranije odobrena prešutna prekoračenja zamijene dopuštenim prekoračenjima. Istovremeno, u bankama je ostalo odobreno još oko 830 tisuća prešutno prihvaćenih prekoračenja,” istaknuto je u odgovoru HNB-a na upit Hine.

Potrošači tako imaju još nekoliko dana da ugovore dopušteno prekoračenje prema uvjetima koje su im ponudile banke. Nakon 30. lipnja, dopuštena prekoračenja će se moći ugovoriti samo podnošenjem zahtjeva, koji će banke obrađivati u skladu sa svojom poslovnom politikom, navode iz HNB-a.

@zagrebinfo ANKETA 🎤 #zagrebinfo #zagreb #anketa #euro #kuna #građani #video ♬ original sound – zagreb.info

Povoljniji uvjeti

Dopuštena prekoračenja građanima nude povoljnije uvjete, uključujući ograničenje cijene u obliku maksimalno dopuštene efektivne kamatne stope (EKS) i zajamčenu otplatu na 12 mjesečnih rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Prilikom ugovaranja, potrošači dobivaju cjelovite informacije o uvjetima korištenja prekoračenja.

Prema podacima HNB-a, krajem travnja ove godine ukupan minus građana po tekućim računima iznosio je 790,7 milijuna eura. Hrvatska udruga banaka (HUB) savjetuje građanima da prouče ponude koje su dobili od svojih banaka i informiraju se o svim detaljima.


Pojedine banke omogućuju ugovaranje dopuštenog prekoračenja putem digitalnih kanala, što olakšava postupak, dok se kod drugih to može učiniti isključivo u poslovnici. Stoga, HUB preporučuje klijentima da ne čekaju zadnji trenutak kako bi izbjegli potencijalne gužve.

Banka poslala ljudima hitno upozorenje: Zapamtite ove tri važne stvari

Mogućnost otplate

Iz HNB-a kažu da će većina banaka nakon 30. lipnja ukinuti prešutna prekoračenja, a potrošači će morati vratiti iznose koje su iskoristili, s mogućnošću otplate na 12 rata. Manji dio banaka i dalje će nuditi prešutna prekoračenja, ali najviše u iznosu prosječnog mjesečnog primanja, a razliku će korisnici morati vratiti. Na ta prekoračenja se neće primjenjivati ograničenje EKS-a, što ih može učiniti skupljima od dopuštenih prekoračenja.

Građani koji ne potpišu ugovor o dopuštenom prekoračenju bit će u situaciji da ne mogu koristiti prešutna prekoračenja ili će ih koristiti u manjem iznosu i po višoj cijeni, dok će razliku morati vratiti banci.

Većina banaka odlučila je ukinuti prešutna prekoračenja, a klijente će obavijestiti o ukidanju najmanje 30 dana unaprijed. Omogućit će im otplatu u minimalno 12 rata, pri čemu kamatna stopa neće biti viša od one za dopuštena prekoračenja.

@zagrebinfo Brzo, brzo, prije nego nestanu 🎁 #zagrebinfo #darovi #pokloni #bozic #christmas #presents #voxpopuli #anketa #viral #fyp #fy ♬ original sound – zagreb.info

Dominantan proizvod

Podsjetimo, 22. srpnja 2022. predstavnici Vlade, HNB-a i 13 banaka potpisali su Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu. Cilj je bio vratiti dopuštena prekoračenja kao dominantan proizvod na tržište, budući da su prešutna prekoračenja postala dominantna, skuplja i manje povoljna za potrošače.

Banke su do 30. lipnja 2023. poslale individualizirane ponude svim klijentima za prelazak na dopušteno prekoračenje, a potrošači su imali rok od devet mjeseci do godinu dana da razmotre ponude i ugovore prelazak.

Banke su do 1. rujna 2022. primijenile ograničenje EKS-a na prešutna prekoračenja, što je dovelo do smanjenja cijena i kamata.


Komentari