Jak pljusak i vjetar u Samoboru: Vrijeme je promjenjivo, imajte kišobran uza sebe

Obilna kiša moguća i na području Zagreba (FOTO: Damjan Tadic/CROPIX)

Kako su meteorolozi i najavljivali, Hrvatsku je pogodilo značajno pogoršanje vremena. Oblaci i kiša stigli su već jučer, a danas se očekuju još intenzivniji vremenski uvjeti. Zbog jakog vjetra i mogućnosti grmljavinskog nevremena, narančasti meteoalarm upaljen je za zagrebačku i osječku regiju, odnosno za središnju i istočnu Hrvatsku.

Nevrijeme je stiglo do Zagreba iza 14:30 sati, kako je ranije predvidio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Najteži udari očekuju se u zagrebačkoj regiji, okolici te u Slavoniji i istočnoj Hrvatskoj, gdje je izdano narančasto upozorenje zbog opasnog vremena. Mogućnost grmljavine u tim područjima je veća od 70 posto. Jučer je Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji već pogodila tuča veličine oraha.

Oko 14 sati, više munja zabilježeno je u Karlovcu, a ta fronta se proširila prema Zagrebu. Munje su također zabilježene u dijelovima Bosne i Hercegovine, oko Tuzle i blizu Banje Luke, prema kartama Istrameta. U područjima s narančastim meteoalarmom najgore se očekuje od podneva do kraja dana. Iz Ravnateljstva Civilne zaštite izdali su upute uoči grmljavinskog nevremena.

Čitateljica nam je snimila nevrijeme iz svojeg stana u Samoboru.

Nestabilno vrijeme

“Danas u Hrvatskoj vrlo nestabilno uz ponegdje nevrijeme – izdana su upozorenja prvog (žuto) i drugog (narančasto) stupnja. Već ima jačih naoblaka, a za dolazak i razvoj novih i još intenzivnijih savjetuje se pratiti radarske slike na meteo.hr”, objavili su iz DHMZ-a.


U ostatku Hrvatske na snazi je žuto upozorenje zbog grmljavine i pljuskova koji se očekuju. U Dalmaciji se predviđa jači vjetar s udarima do 55 km/h. Europski centar za predviđanje oluja (Estofex) najavio je oluju u cijeloj Europi, s naglaskom na središnju Italiju gdje je upozorenje podignuto na 2 od 3 moguća stupnja.

Meteorolozi su jučer podigli razinu upozorenja iz potencijalno opasnog na opasno vrijeme, što DHMZ rijetko čini. Za utorak se prognozira promjenjivo oblačno vrijeme s sunčanim razdobljima, ali vrlo nestabilno. Očekuje se kiša i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, posebno poslijepodne i navečer u središnjim i istočnim dijelovima.

Narančasto upozorenje za popodne za Zagreb: Stiže nevrijeme, izdane upute kojih se treba pridržavati

Jako jugo

Vjetar će biti ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, dok će na Jadranu puhati jako jugo koje će poslijepodne okrenuti na umjeren jugozapadni. Uz nestabilnosti, vjetar može biti kratkotrajno jak. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 22 i 27°C. Slovenski lovci na oluje na stranici Neurje.si objavili su kako će najveće nevrijeme nastupiti poslijepodne, kako u Hrvatskoj, tako i Sloveniji.

“Glavna stvar burnog događaja bit će danas poslijepodne. U jugoistočnoj Sloveniji i Hrvatskoj očekuje se razvoj prvog velikog kumulonimbusa koji će se zatim oblikovati u olujni pojas koji će putovati prema sjeveru ili sjeveroistoku. Nestabilna atmosfera praktički je prisutna u cijeloj našoj široj regiji, s naglaskom na Hrvatsku i Sloveniju, gdje će poslijepodne vladati bolji uvjeti za razvoj jačeg nevremena”, izvijestili su.

Lokalno se može razviti nevrijeme s tučom, a velike probleme stvarat će obilne kiše koje mogu uzrokovati poplave te će puhati pojačan olujni vjetar. Fotografije pokazuju konvektivnu energiju (MLCAPE) i maksimalni radarski otpor nekih oluja koje će se formirati danas poslijepodne. Noću će se situacija smiriti, navode meteorolozi.


Komentari