Iznenada oglašeno crveno upozorenje za Zagreb: Stiže nevrijeme iza 15 sati, izdane upute za građane

Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Prvog dana srpnja, nakon izrazito vrućeg vikenda, Hrvatsku očekuje nagla promjena vremena, izvještava Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Upozorenja su izdana za cijelu zemlju zbog rasprostranjenih i snažnih oluja koje mogu donijeti munje, tuču, bujice i olujni vjetar. Građane se savjetuje da izbjegavaju nepotrebna putovanja i pripreme se za moguće prekide u prometu i opskrbi energijom.

U zagrebačkoj regiji, koja je pod crvenim meteoalarmom, pogoršanje vremena očekuje se već oko 15 sati. Prognozira se grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i tučom. DHMZ apelira na građane da se zaštite od munja i ostanu u sigurnim prostorima tijekom oluja.

DHMZ je prvotno izdao narančaste meteoalarme za regije Osijek, Zagreb, Rijeku i Dubrovnik. Međutim, situacija se pogoršala pa su za zagrebačku i osječku regiju naknadno aktivirani crveni meteoalarami. U Osijeku se lokalno grmljavinsko nevrijeme očekuje od 19 sati, s prolaznim olujnim vjetrom i tučom. Temperatura će minimalno prelaziti 20 stupnjeva.

Cijela Hrvatska

Prvi znakovi promjene vremena stižu na sjever i sjeverozapad zemlje, dok će tijekom noći s ponedjeljka na utorak pljuskovi zahvatiti cijelu Hrvatsku.

Poznati meteorolog hobist, Dino Dundić, također je najavio snažne oluje. “Modeli crtaju jake nevere s tučom na prelasku s ponedjeljka na utorak, pa oprez jer mogu biti jačeg tipa, uz obilate oborine u kratko vrijeme, olujan vjetar i nerijetko uz tuču”, napisao je Dundić na svojoj Facebook stranici, dodajući da tuča neće biti rijetka pojava.


U riječkoj regiji promjena vremena očekuje se oko 21 sat. Kao i u Zagrebu i Osijeku, velika je vjerojatnost lokalnog grmljavinskog nevremena, prolaznog olujnog vjetra i tuče.

Kreću radovi na nekoliko lokacija u gradu: Pripremite živce na mogući prometni kolaps

Visoke temperature

Dubrovačka regija je pod narančastim meteoalarmom zbog visokih temperatura. DHMZ posebno upozorava starije osobe, bolesne i djecu na opasnost od toplinskog vala, jer će maksimalna temperatura prelaziti 32 stupnja. Izmjerene su niske vrijednosti UV zračenja, ali se i dalje preporučuje oprez prilikom boravka na otvorenom.

Građanima se savjetuje da prate daljnje obavijesti DHMZ-a i pridržavaju se preporuka za sigurnost tijekom ovog perioda nepovoljnih vremenskih uvjeta.


Komentari