Iznad kopnene Hrvatske došlo do eksplozije atmosfere, meteorolozi upozoravaju: ‘Zaštitite se’

Nevrijeme (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/IstraMet)

Najavljeno nevrijeme stiglo je do Zagreba iza 14:30 sati, kako je ranije najavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Najteži udari očekuju se u zagrebačkoj regiji, okolici te u Slavoniji i istočnoj Hrvatskoj, gdje je izdano narančasto upozorenje zbog opasnog vremena. Mogućnost grmljavine u tim područjima je veća od 70 posto. Jučer je Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji već pogodila tuča veličine oraha.

Nad istočnim dijelom zemlje formiraju se opaki oblaci koji donose tuču. Kako javljaju određeni meteorolozi hobisti, Bjelovar i Koprivnica moraju se pripremiti za nevrijeme s tučom.

“Trenutno po kontinentu ima žestokih grmljavinskih pljuskova, nerijetko uz tuču”, javio je Istramet i ubrzo dodao. “Kakva eksplozija atmosfere iznad kopnenog dijela regije, obratite pažnju na ove ‘gljive’”, upozoravaju  na Istrametu.

‘Prilagodite se i zaštitite’

“Izražena grmljavinska nevremena koja mjestimice donose obilnu kišu, tuču te olujne udare vjetra zahvatila su središnju i istočnu Hrvatsku. Pratite ih na radarskim slikama na https://meteo.hr/podaci.php?section=podaci_mjerenja&param=radari&el=kompozit&acto=stat i prilagodite se i zaštitite!

“Prema Bjelovaru i Koprivnici ide oblak s izrazitim radarskim odrazom,tuča i nevrijeme izgledno”, objavili su na Facebook stranici Vrijeme Hrvatska.

Više munja zabilježeno je oko 14 sati u Karlovcu, a ta fronta je stigla u Zagreb. Munje su također zabilježene u dijelu BiH, oko Tuzle i blizu Banje Luke, prema kartama Istrameta. U područjima s narančastim meteoalarmom najgore se očekuje od podneva do kraja dana. Iz Ravnateljstva Civilne zaštite su izdali upute uoči grmljavinskog nevremena.

Jak pljusak i vjetar u Samoboru: Vrijeme je promjenjivo, imajte kišobran uza sebe


Komentari