Izdano crveno upozorenje za Hrvatsku, meteorolozi zabrinuti: ‘Oprez zbog onog što dolazi iza toplinskog vala’

Vrućine (Foto: Ranko Suvar /CROPIX/Istramet)

Od srijede se očekuje snažan toplinski val koji će zahvatiti južnu, središnju i istočnu Europu, s temperaturama koje će premašiti 30 stupnjeva Celzijusa, a u nekim područjima doseći i 40 stupnjeva. Na udaru će biti i Hrvatska, zbog čega je Državno hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao narančasto upozorenje za čitavu državu u četvrtak.

U petak je proglašeno crveno upozorenje za širu kninsku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrlo velike opasnosti od toplinskog vala. Ostatku zemlje prijeti velika opasnost, osim šire osječke regije za koju je izdano umjereno upozorenje. Za subotu je izdano upozorenje za Jadran, osim sjevernog dijela, dok je za ostatak zemlje oglašeno umjereno upozorenje.

Foto: DHMZ

Inače, glavni uzrok za ovaj nadolazeći toplinski val je fenomen naziva toplinska kupola. Ona se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području.

Međutim, meteorolozi IstraMeta smatraju da se radi o toplinskom valu, a ne o toplinskoj kupoli jer je u tom slučaju riječ o dugoročnom ekstremu, a ne o dva ili tri vruća dana.

U subotu je izgledan nastavak toplinskog vala, o s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.


Hoće li nakon tih toplinskih valova slijediti nevremena ili oluje? “Definitivno će doći do pritoka vlažnijeg zraka. Koliko će to sve skupa biti intenzivno trebalo bi pričekati još sljedećih nekoliko dana da vidimo kakav će biti razvoj situacije. No u subotu, odnosno krajem vikenda u nedjelju, možemo očekivati dotok vlažnijeg zraka i nešto manje toplog. A kakva će onda situacija biti vidjet ćemo. Nagle izmjene vremena doista mogu uzrokovati i onda intenzivnije procese u atmosferi, zaključila je Lidija Srnec.

Moguć razvoj visinske ciklone

“Puno je zanimljivije ono što nam prijeti iza toplinskog vala”, dodaju meteorolozi IstraMeta.

“Uživajte u ljetu jer je na vidiku brzo popuštanje velikih vrućina uz dolazak nestabilnosti. Dakle, prema trenutnim prognozama nadolazeći toplinski val bit će poprilično kratkotrajan, jer je već krajem tjedna te naročito za vikend moguć upad nove količine hladnijeg i vlažnog zraka.

Pritom je moguć i razvoj visinske ciklone, koja će donijeti vremenske prilike kakve svakako nisu u domeni toplinske kupole”, poručili su.

Hrvatskoj prijeti neugodan ljetni meteorološki fenomen: Malo tko će zbog ovoga moći oka sklopiti


Komentari