Iz HZZO-a upozorili na novu vrstu prevare: ‘Ta adresa nema veze s nama’

Ilustracija (Foto: Pexels)

U tijeku je najnovija internetska prijevara, a ovog puta građani na svoje adrese elektroničke pošte primaju poruke gdje se napači predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Iz HZZO-a pak upozoravaju građane da budu oprezni i ne odgovaraju na takve poruke jer je riječ o prevari.

Naime, u tijeku je tzv. “spoofing'” napad, odnsono vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem da provedu prijevare.

“Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani“, naglašavaju iz HZZO-a.

Mail poslan od strane prevaranata koji se predstavljaju kao HZZO (FOTO: HZZO)

Priložili primjer

Iz HZZO-a su priložili i primjer maila poslan od strane prevaranata kako bi ga građani mogli lakše prepoznati ukoliko prime jedan takav.

Nadalje, savjetuju građanima što da učine ukoliko su zaprimili poruku sa spomenute sumnjive e-mail adrese.

“Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u na ovom linku.



Komentari