Iz Grada otkrili odakle dolazi nesnosan miris: ‘Nema ispuštanja štetnih tvari’

Policijski očevid, ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

I iz Grada Zagreba su se oglasili oko izrazito neugodnih mirisa koji se šire od Srebrnjaka do Kvaternikovog trga te Maksimirom. Neki su ljudi, podsjetimo, javili da zbog smrada osjećaju mučninu i glavobolju, a neki su javili i da povraćaju.

Oni su javili da su upoznati sa ovom situacijom te naglasili da je riječ o mirisu koji dolazi iz kanalizacijskog sustava, a ne vodoopskrbnog sustava.

Neugodan miris širi se Maksimirom, policija na terenu: ‘Kao petrolej ili razrjeđivač’

“Sve hitne službe kao i komunalna društva su na terenu. Intervencijom koordinira Ravnateljstvo civilne zaštite, koje je na teren pozvalo Inspekciju zaštite okoliša i Vodopravnu inspekciju.

Nema ispuštanja štetnih tvari

Po dostupnim informacijama, nema ispuštanja štetnih tvari u okoliš izvan samog sustava, a samo onečišćenje će biti pročišćeno na Centralnom pročistaču otpadnih voda. Korisnik usluge koji je izazvao onečišćenje bit će poznat nakon nalaza inspekcije.


Prema informacijama Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, nije bilo intervencija pružanja medicinske pomoći koje se mogu povezati s ovim događajem”, napisali u priopćenju novinarima.

Radovi na kanalizacijskoj mreži, ilustracija (Foto: Jure Miskovic / CROPIX)

Neki su stanovnici prst uprli u Institut Ruđer Bošković, optužujući ih da su prililikom radova ispuštali nedozvoljene kemikalije. Oni su se od toga ogradili.

U Ruđeru nema odstupanja

“Slijedom obveza iz gore navedenih propisa, redovito se, četiri puta godišnje, provodi analiza i ispitivanje otpadnih voda koju obavlja neovisni vanjski akreditirani laboratorij Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Navedenim redovnim analizama nikada nije ustanovljena povećana koncentracija kemikalija, uključujući organska otapala.

Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja danas, 2. veljače 2024. godine, proveo je interni nadzor kojim nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na odstupanje od propisanih procedura zbrinjavanja ili na ispuštanje kemikalija u otpad”, poručili su.


Komentari