Iz DHMZ-a upozorili na čudnu pojavu na nebu: ‘Očekujemo da će doći s vrućinama u petak’

Vrućine, Saharski pijesak (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za čitavu državu u četvrtak zbog toplinskog vala.

U petak je proglašeno crveno upozorenje za širu kninsku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrlo velike opasnosti od toplinskog vala. Ostatku zemlje prijeti velika opasnost, osim šire osječke regije za koju je izdano umjereno upozorenje.

Za subotu je izdano upozorenje za osječku, zagrebačku, splitsku i dubrovačku regiju, dok je za ostatak zemlje oglašeno umjereno upozorenje. Opasnosti od toplinskog vala u nedjelju nema.

Foto: DHMZ

Prognoza

Sutra će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro lokalno bura, zatim umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, u Dalmaciji ponegdje i jak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 17 do 22, na Jadranu od 21 do 26 °C. Najviša dnevna većinom između 30 i 35 °C, u Dalmaciji malo viša.

U petak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku. Za vikend na kopnu i na sjevernom Jadranu povećana je vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom.

Vjetar u petak većinom slab jugozapadni, za vikend umjeren sjeverni i sjeveroistočni, duž obale sjeverozapadni. U petak najtoplije, uz dnevnu temperaturu od 35 do 40°C, za vikend dnevna temperatura niža.


Saharski pijesak

Iz DHMZ-a su upozorili na saharski pijesak, čija je pojava najavljena za petak.

Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama”, napisali su.


Podsjetimo, saharski pijesak posljednji je put u Zagrebu zabilježen u svibnju. Sivo nebo s velikom količinom pijeska u zraku tada je iznenadilo Zagrepčane, dok su liječnici onima koji osjete da im takav zrak smeta, savjetovali korištenje maski.

Inače, saharski pijesak, koji je najveće područje pustinjskog pijeska na Zemlji, izaziva nelagodu stanovnicima na području gdje se pojavi. Unatoč tome što se većina pijeska taloži u Atlantskom oceanu, značajna količina doseže gotovo sve kontinente, pa tako i Europu te Hrvatsku.

U našim krajevima, saharski pijesak prenosi se južnim i jugozapadnim visinskim strujanjima, nakon što ga prizemni vjetrovi podignu s tla pustinje. Zbog svih promjena vremena, građanima se savjetuje da budu na oprezu i slušaju savjete svojih liječnika.

Pojava koja je zabrinula Zagrepčane opet se nadvila nad Hrvatskom, meteorolog otkrio: ‘Zamutit će nebo’


Komentari