Iz banke upozorili na prevaru vezanu uz portal e-Građani: ‘Ne klikajte na to’

Banka, ilustracija (Foto: Marijo Basic/CROPIX)

Banke u Hrvatskoj upozorile su svoje klijente na povećan broj prevara koji se odvija online u posljednje vrijeme, a kako nam javljaju građani, mnogi su danas dobili upozorenje o prevari vezan uz portal e-Građani.

“Prevaranti šalju SMS u kojem tvrde da ‘imate pravo na povrat poreza.’ U poruci je uključen i link koji vodu na lažnu prijavu u sustav e-Građani. Ako dobijete takav SMS, nemojte kliknuti na link i nipošto ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken.

Poruka i lažna stranica dizajnirani su da vam ukradu podatke kojima inače pristupate svojim financijama. Javite nam se ako sumnjate da ste već dobili takav SMS i kliknuli na link”, piše u poruci koju je Erste banka poslala svojim korisnicima.

HUB: Prijevaru prijavite MUP-u

Hrvatska udruga banaka (HUB) također je upozorila na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i na taj način stekli financijsku korist.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke, poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne lozinke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica, CVC/CVV broja, kako bi pristupili bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te joj uzeli novac.


“Preporučamo da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u”, navode iz HUB-a.

Dio umirovljenika u problemu: ‘Ne znam što se događa, sve sam predala na vrijeme, a mirovine ni na vidiku’


Komentari