Ivan od ove biljke živi kao kralj: Pet tisuća eura zaradi samo od prodaje sadnica

Ivan Jurčević (Foto: Youtube screenshot)

Ivan Jurčević na svojoj plantaži u Bugojnu već više od deset godina uzgaja lješnjake. Ova biljka mu donosi veliku zaradu, a Ivan svoje sadnice tretira u potpunosti na prirodan način, odnosno mješavinom vode i koprive, izbjegavajući bilo kakve kemijske preparate.

Na svom imanju, Ivan ima ukupno 450 stabala lješnjaka, a osim ove veoma dragocjene biljke, on i supruga njeguju i druge kulture uključujući lubenicu, aroniju, ciklu, krumpir, rajčicu i papriku. Na svojoj plantaži, samostalno uzgajaju gotovo svu hranu koja im je potrebna.

Inače, lješnjak je u svijetu poljoprivrede jedna od najcjenjenijih biljaka. Njezina popularnost ne iznenađuje s obzirom na njezin bogat nutritivan sastav i svestranu upotrebu, od prehrambene industrije do kozmetike.

Sve popularnija kultura za uzgoj

Nadalje, Ivan godišnje zaradi najmanje pet tisuća eura samo od prodaje sadnica lješnjaka, a ta je vrsta potražnje toliko velika da su narudžbe za sadnice za sljedeću godinu već osigurane.

Lješnjaci su među kupcima izrazito traženi što uzgajivačima omogućuje visoku zaradu. Nadalje, poljoprivrednicima je vrlo atraktivan izbor i iz razloga što je prilično otporna na razne uvjete uzgoja. Tako u posljednje vrijeme, na našim prostorima raste popularnost ove biljke među uzgajivačima i to zbog ekonomske isplativosti te prilično jednostavne njege.


Ivan ističe da lješnjaci postižu tri puta veću cijenu od oraha pa svima preporučuje uzgoj ove dragocjene biljke. Ivan je također podijelio koje sorte lješnjaka uzgaja na svom imanju i pokazao sadnice koje su već unaprijed rasprodane za iduću godinu. Što se tiče cijena, orasi u Bosni i Hercegovini koštaju oko 10 maraka, što je približno pet eura, dok oljušteni lješnjaci postižu cijenu od 30 maraka, odnosno 15 eura.

Damir preselio u ‘obećanu zemlju’ pa zaključio: ‘Da mi dođe HRT, istjerao bi ih van’


Komentari