Isplati se: Ivan od ljekovite biljke za samo nekoliko mjeseci rada zaradi godišnju plaću

Ivan Kaladić (Foto: HRT Screenshot)

Prošle je godine došlo do pada cijena žitarica na tržištu, pa se sve veći broj poljoprivednih gospodarstava okreće uzgoju većih broja kultura kako bi im poslovanje bilo isplativo. U posljednje vrijeme, kao jedna od profitabilnijih kultura za uzgoj se pokazala ljekovita biljka – kamilica.

Ova kultura jako dobro uspijeva na području Podravine, gdje se pjeskovito tlo pokazalo kao vrlo povoljno za uzgoj kamilice.

“Ono što nas posebno veseli, nas proizvođače kamilice, da je sve više površina u Hrvatskoj pod nasadima i da ta kultura iz godine u godinu pronalazi sve veće i značajnije mjesto. Plasman svoje kamilice imamo u 35 zemalja, a ona je kao što vidite krasna”, rekao je Denis Nemčević, predsjednik Uprave “Spider grupe” iz Pitomače za HRT.

@zagrebinfo ‘U njima će biti oboljenja i truleži’ 😔🍓 #zagrebinfo #zagreb #gradzagreb #jagode #poplava #poljoprivreda #vrgorackopolje #hrvatska ♬ original sound – zagreb.info

Jako dobra zarada

Površine na kojima se uzgaja ova ljekovita biljka su povećane za 20 posto, a nakon žetve, prije prerade, ide na sušenje. Ukupno vrijeme od sadnje do branja kamilice obično iznosi između 2 i 4 mjeseca.

“Kamilica je nama trenutno najdohodovnija u odnosu na ostale ratarske kulture. Ako uzmemo u obzir pšenicu i ječam, znači cijene su nikakve, odnosno neisplative. Ulog u kamilicu je neupitan u odnosu na druge kulture, rekao je uzgajivač kamilice Ivan Kaladić, iz Gradine, za HRT.


Dodao je i kako se zaradi oko 2 tisuće eura po hektaru. A da se uzgoj kamilice poljoprivrednicima isplati, se slaže i Željko Aragović iz Starog Gradaca.

“Nastavili smo s uzgojem kamilice jer smo procijenili kako s kamilicom na neki način bolje financijski prolazimo. Možda je malo manje zahtjevna kultura, ja i sin zajedno proizvodima na gotovo 100 hektara”, rekao je Aragović za HRT.

Velik broj građana dospio na crnu listu banaka: Svi su napravili istu grešku


Komentari