ŠOKANTNI PODACI: Inspektori otkrili da su neki proizvodi poskupjeli i do 80 posto! Evo čemu je sve skočila cijena

Trgovina, ilustracija (Foto: Zagreb.info)

Brojne su pritužbe na povišene cijene otkako se u Hrvatsku uveo euro, a ove sumnje i tvrdnje potvrđuje i Državni inspektorat (DIRH) koji ovih dana radi pojačane inspekcijske nadzore.

“Tržišna, turistička i inspekcija rada nadzore obavljaju po službenoj dužnosti; kao planirane nadzore te povodom prijava građana kojih je od prvoga dana ove godine u Državni inspektorat pristiglo više od stotinu”, objasnili su iz DIRH-a povode svom nadzoru.

VLADA ZARATILA S TRGOVCIMA! Plenković poručio: ‘Inspekcije kreću na teren!’ Evo što traže od trgovaca

Obavljeno je 197 nadzora u djelatnosti trgovine na malo, što uključuje i pekarske proizvode te uslužne djelatnosti (najvećim djelom frizerske usluge, usluge njege i održavanja tijela te čak i usluge parkinga.

“Prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u tijeku, u djelatnosti trgovine kroz poslovnu dokumentaciju utvrđeno je povećanje cijena, u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute, u šest (6) inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima”, rekli su iz DIRH-a.

Tako je u trgovinama zabilježen porast od 3 do 19 % (povećanje cijene čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletni papir, kave i ostalih proizvoda), a trenutno se utvrđuju razlozi poskupljenja kako bi se vidjelo jesu li porasti cijena opravdani ili neopravdani.


Kod uslužnih djelatnosti, povećanje cijena je utvrđeno u 17 od 94 nadzora, a radilo se o promjeni cijena neposredno prije početka siječnja.

“Prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 posto”, otkrili su iz DIRH-a.

Provjeravao se i turizam i isplate plaća

DIRH-ove inspekcije nisu zaobišle ni turizam te su turistički inspektori proveli 151 nadzor, a u čak njih 52, uočili su porast cijena ugostiteljskih usluga.

“Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, utvrđeno je povećanje cijena od 1 do 10%”, navodi DIRH.

Otkako je krenula 2023. godina, provedeno je 186 nadzora kako bi se provjerilo poštuje li se i dvojno iskazivanje iznosa koje je isplaćeno radniku, bilo da je riječ o plaći, naknadi plaće, otpremnine i ostalih materijalnih prava.

U svega jednom slučaju su utvrđene nepravilnosti koju je poslodavac brzo uklonio.

“Ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere”, poručili su iz DIRH-a.


Komentari