IMA LI NADE ZA NAS? Beroš progovorio o ruskom cjepivu, Kaić poručio: ‘Samo tri zemlje u Europskoj uniji testiraju manje od Hrvatske’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Od početka tjedna na snazi je dugo priželjkivana relaksacija mjera, pa su teretane napokon otvorile svoja vrata, a ugostitelji mogu prodavati napitke za van. No, djelomično rješenje mnoge nije zadovoljilo pa ni nisu otvarali objekte. Svi se pitaju kada će doći do daljnje relaksacije, taj potezi ovisi o epidemiološkoj slici.

Tijekom press konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite epidemiolog Bernard Kaić rekao je kako je četrnaestodnevna incidencija u konstantnom blagom padu.

“Hrvatska je sa svojom stopom incidencije na dobrom mjestu, samo dvije, Finska i Danska, imaju nižu stopu od Hrvatske”, napominje Kaić, dodavši da ipak nije dobro uspoređivati zemlje samo na osnovu toga jednog pokazatelja, jer on ovisi o broju testiranja, dodavši da samo tri zemlje testiraju manje od Hrvatske.

“U struci i medijima se govori kako je naša situacija najbolja i da imamo najblaže mjere. Pitaju se zašto se mjere ne ublaže. Kada se gleda i postotak testiranih, prema tome Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju situaciju”, zaključio je Kaić.

Popuštanje mjera komentirao je i Davor Božinović.

“Sve vezano za daljnja popuštanja smo komunicirali. Mi smo danas drugi dan novih mjera, treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su u blagom padu. Danas je 13 posto manje zaraženih, nego u srijedu prije tjedan dana. Ako tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera”, rekao ministar unutarnjih poslova.


Novonastalu praksu cijepljenja preko reda komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Pristižu izvješća, formirano je neovisno povjerenstvo. Ako bude nepravilnosti utvrdit ćemo razinu odgovornosti. Predmet će ići na postupanje Liječničkoj komori. Utvrdit će se disciplinska ili kaznena odgovornost. Jasno je da će svi ti nalazi biti dostupni javnosti, ona ima pravo znati što se događa. Rok za dostavu informacija je tjedan dana, isto tako je i za podatke s digitalne platforme. Ne mogu reći koliko će provjera trajati”, poručio je Beroš, dodavši da je u tijeku izrada digitalne platforme, ali da je se radi o kompleksnom procesu.

“Vlada je u trenutku pojave globalne ugroze uspjela pokrenuti informatičku platformu. Cilj je bio osigurati transparentno izvještavanje. Ministarstvo zdravstva je tražilo mišljenje Ministarstva gospodarstva, s obzirom na potrebno vrijeme, zatražilo izuzeće. Platforma nije jednostavna, zahtijevala je cjelodnevni rad. Kad su brojevi počeli padati, revidirana je cijena. Ugovor je trajao do kada je trajao. Već neko vrijeme traju pripreme za novi natječaj otvorenog tipa za održavanje i pružanje usluga ovog tipa u idućem periodu”, dodao je Beroš o cijeni izrade portala.

A osvrnuo se i na dolazak ruskog cjepiva. Upitan hoće li ga Hrvatska uvoziti prije nego što ga odobri EMA, Beroš je rekao da će Vlada sve činiti da hrvatski građani dobiju adekvatnu skrb.

“Tek u zadnje vrijeme dolaze podaci o ruskom cjepivu. Vlada je i do sada radila velike napore da svima osiguramo besplatno cjepivo. Optimalno bi bilo odobrenje EMA-e, ali to traje duže. Na našoj je regulatornoj agencije da nam kaže je li moguće na neki drugi način dobiti rusko cjepivo”, napominje.

“Dva su osnovna preduvjeta, učinkovitost i sigurnost. Kad naša regulatorna agencija ocijeni i procijeni da su u potpunosti ispunjena ta dva uvjeta, onda može neovisno od EMA-e omogućiti primjenu neodobrenog lijeka. Optimalno bi bilo da EMA odobri, ali u kontekstu toga treba novi rok”, zaključio je Beroš.


Komentari