Ilija u voćnjaku ima ‘zlatnu koku’: Smislio je trik, iz Njemačke mu plaćaju 25 eura po komadu

Ilija Mijatović. (Foto: Bojan Kecman)

Da se u voćnjaku uz trud i malo kreativnosti oko načina iskorištavanja voća te poduzetničkog duha može naći prava “zlatna koka” dokazuje primjer poljoprivrednika Ilije Mijatovića.

On, naime nedaleko od Banjaluke peče rakiju od  “kruške” od sorte Viljamovka jačine 25 gradi ili 62,5 posto alkohola.

On ima svoju tajnu kako na rakiji zaradi lijepe novce i to prodajući ju na tržištu Njemačke. Za bocu dobije 25 eura.

Ilijina Vilijamovka. (Foto: Bojan Kecman)

Kruška u boci

Naime, Ilija, iako to nije nimalo lako, proizvodi rakiju s kruškom u boci. Kada su plodovi veličine da mogu proći kroz grlić, on ih provlači i veže boce za stablo ili granu. Svake godine, mjesec dana nakon oplodnje krušaka, kroz grlić boce provlači plodove veličine malo većeg lješnjaka, piše Agroklub.

Zatim vezicama veže bocu za granu i obilazi nasad barem mjesec dana, da vidi je li plodić u boci otpao. Ako ne otpadne onda će većina plodova ostati u njoj i narasti do berbe, a kada se ispeče rakija, ulit će se u boce s takvim manjim ili većim plodovima.

“Svake godine stavljam od 400 do 500 boca i ostane mi minimalno pola. Prošle godine ostalo mi je 250 s plodom kruške unutra. Ove godine stavio sam nešto više od 300 i trebalo bi ih ostati minimalno 150. Nije to lak posao, treba znati koji plod izabrati i na koju granu zavezati. Muka je kad malo naraste plod, pa otpadne i onda je još teže izvući ga iz boce”, kaže Ilija.


Hrvatskoj prijeti neugodan ljetni meteorološki fenomen: Malo tko će zbog ovoga moći oka sklopiti

25 eura po komadu

Ilija trud se isplati jer do berbe proda sve boce s plodom kruške. Važno je naglasiti da je to ekološka rakija s ekološki proizvedenim plodom kruške unutra. Mijatović je dobio certifikat da rakiju može izvoziti u Njemačku, gdje je prodaje po cijeni od 25 eura za jednu bocu s plodom unutra.

Rakiju peče po recepturi iz knjige Nermine Spaho, profesorice s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.


Komentari