I umirovljenici bježe iz Hrvatske: Štefanija i Uroš s tugom otkrili zašto su morali otići iz Zagreba

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Unsplash)

Život umirovljenika u Hrvatskoj nije lagan, penzije većine njih premale su i s njima ne mogu podmiriti osnovne životne troškove. U Hrvatskoj je prosječna isplaćena mirovina za siječanj ove godine bila manja od 500 eura.

Također, cijene svega svakog su mjeseca sve skuplje i nema velike nade da će se takva situacija popraviti. Dio hrvatskih umirovljenika zbog toga je čak pronašao i poslove na pola radnog vremena kao bi mogli preživjeti.

S obzirom na nepovoljne financijske okolnosti u našoj zemlji, neki umirovljenici dosjetili su se susjedne Bosne i Hercegovine, u kojoj su cijene svega manje, a kvaliteta života za njih jednaka.

Malo veselih vijesti za umirovljenike: Izračunali koliko veću mirovinu bi trebali dobiti

Bolji uvjeti

Domovi za starije u Bosni i Hercegovini popularni su zbog nižih cijena nego u ostalim europskim zemljama, dok je kvaliteta boravka za umirovljenike u njima jednaka. Direktor doma za starije Kristijan Bakić kaže da im dolazi sve više ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koji se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški, objasnio je za Nezavisne novine.


Umirovljenici, ilustracija (Foto: Pixabay)

Štefanija i Uroš umirovljenici su iz Zagreba koji imaju 80 godina, a odlučili su se za život u domu u Gradiški, gdje im je, kako kažu, sve jeftinije nego u Zagrebu.

“Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, rekla je Štefanija.

Njihovo mišljenje dijeli i Paša Šibić koja je pedeset godina živjela u Rijeci. “Sve je kako treba, uvjeti su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, zaključila je Paša.


Komentari