HZMO izdao važnu obavijest za umirovljenike: Ovo neki trebaju napraviti do 30. studenog

Gužva pred bankom (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Na stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) od 9. listopada dostupan je online obrazac koji skupina umirovljenika treba predati do 30. studenog kako bi im bio isplaćeno jednokratno novčano primanje, kao naknada za rasat troškova života.

Riječ je o umirovljenicima koji imaju inozemni element mirovine, dakle o onima kojima se isplaćuje mirovina iz inozemstva, kojima se isplaćuju i mirovina iz inozemstva i hrvatska mirovina, kao i korisnicima samo inozemne mirovine i korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Korisnici mirovina s inozemnim primanjima, čija ukupna mjesečna mirovina ne prelazi 840 eura, moraju HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za rujan 2024. kako bi ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć (JNP).

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Potrebno je imati prebivalište u Hrvatskoj

Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg je vidljiv neto iznos mirovine uplaćene iz inozemstva. Dokaz je moguće predati putem online obrasca, poštom, ili osobno u područnoj jedinici HZMO-a uz ispunjenu Tiskanicu za dostavu podataka.

Stručnjak upozorio na nepravdu prema umirovljenicima: ‘Zbog toga im je mirovina niža’


Korisnici koji imaju staž u inozemstvu, ali ne primaju inozemnu mirovinu, trebaju označiti polje u Tiskanici ili online obrascu da ne primaju inozemnu mirovinu. Oni koji primaju samo inozemnu mirovinu moraju dostaviti dokaz o visini mirovine i broj računa u hrvatskoj banci.

Dodatno, za isplatu JNP-a potrebno je imati prebivalište u Hrvatskoj neprekidno najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke Vlade 6. rujna ove godine. JNP će biti isplaćen najkasnije u prosincu 2024., a korisnici će biti obaviješteni o točnom datumu isplate.


Komentari