HZJZ izdao upute za srednje škole, odredio što smijete raditi danima prije polaganja, a zahtijeva i potpisivanje Izjave

Ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za održavanje ispita, vježbi, praktične i dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispite u srednjim školama (uključujući i umjetničke škole) te obranu završnog rada u srednjim strukovnim školama te  preporučio organizaciju koja će omogućiti što manji broj pristupnika.

“Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz”, naveli su između ostalog.

U prostoriji u kojoj će se odvijati ove aktivnosti, preporučuje se ograničavanje na ne više od 10 učenika i nastavnika. Također, kod praktičnih vježbi i ispita preporučuje se da se jednom formirana grupa čim manje susreće i miješa s drugim grupama te da se učenici ne zadržavaju u hodnicima, zajedničkim prostorijama ili na dvorištu.

Za pridržavanje ovih pravila odgovoran je dežurni nastavnik ili drugi zaposlenik.

Također, ovim aktivnostima može pristupiti samo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, a ne može pristupiti nitko kome je izrečena mjera samoizolacije te kod kojeg je utvrđena zaraza COVID-19.

Međutim, kad god je to moguće ispit se može održati online ili se učeniku mora omogućiti drugi rok, istaknuli su te navode kako isto vrijedi i za obrane završnih radova.


Zanimljivo je i kako, da bi uopće ušao u ustanovu, pristupnik mora potpisati takozvanu Izjavu čija je svrha informirati sve pristupnike i djelatnike da u slučaju gore navedenog ne mogu sudjelovati na vježbama, praktičnoj i dopunskoj nastavi, ispitima i obrani završnog
rada u školi. Ovu izjavu obavezno treba prikupiti od svakog sudionika prije njegove prve aktivnosti taj dan.

Nakon popunjavama izjave, a prije ulaska u ustanovu pristupnik zaduženoj osobi daje na uvid osobnu iskaznicu te od nje saznaje u kojoj prostoriji ima vježbe, praktičnu nastavu, obranu završnog rada ili pisanje ispita, ako tu informaciju prethodno nije dobio elektroničkim putem.

Jednom kada uđe u ustanovu, ako to nije nužno, pristupnik ne otvara ni ne zatvara vrata sam, a prema obavijesti izvješenoj pred vratima saznaje koje je njegovo mjesto u učionici te zauzima to mjesto.

Ako je moguće, pristupnici ulaze jedan po jedan tako da prvi ulazi pristupnik koji sjedi na najudaljenijem mjestu u prostoriji, gledajući s vrata, i tako redom. Pristupnike na stolu dočekuje ispitni materijal, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji.

Usmeni dio ispita i/ili demonstracija vještina odnosno obrana završnog rada održava se u
zasebnoj prostoriji koja po mogućnosti ima vanjske prozore koji su otvoreni tijekom održavanja ispita, a vrata prostorije su zatvorena tijekom ispita.

Tijekom pisanja ispita, pristupnici na radnome stolu smiju imati samo osobnu
iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari (mobilne uređaje…) pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ispitnoj prostoriji ili izvan nje.

Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i, po potrebi, konzumira ih izvan ispitne prostorije.

Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem
ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke koristeći dozatore s dezinficijensima na ulazu odnosno izlazu iz ustanove.

U danima prije svakog ispita, svi pristupnici, djelatnici uključeni u provedbu obrane završnog rada pridržavaju se što je više moguće pravila kojima se smanjuje mogućnost zaraze (izbjegavanje trgovina, mjesta većeg okupljanja ljudi, javnog prijevoza, kućnih druženja, dosljedno provođenje socijalne distance i higijene i sl.).


Komentari