Humanitarka objavila tužan prizor iz zagrebačkog tramvaja: ‘Klupa nije krevet’

Javni prijevoz, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana beskućnika, 10. listopada, zagrebački humanitarci organiziraju humanitarnu akciju kojom žele prikupiti najosnovnije potrepštine za one sugrađane koji se nalaze u teškoj životnoj situaciji. Organizator ovog događaja je poznata zagrebačka humanitarka Vesna Ribarić, voditeljica Facebook inicijative “Od srca do srca za beskućnike i potrebite”.

Inače, Vesna redovito brine o zagrebačkim beskućnicima i jako je dobro upoznata sa stanjem na terenu u gradu. Nažalost, scene umornih i iscrpljenih beskućnika u javnom prijevozu nisu rijetka pojava. Tako gotovo ne osvane jutro, a da Zagrepčani u nekom od tramvaja ili autobusa ne zateknu beskućnika kako drijema na jednom od sjedala. Sa sobom često imaju torbu ili vrećicu koja možda sadrži i sve što ta osoba posjeduje.

Tako je i u ponedjeljak ujutro Vesna na Facebook stranici inicijative objavila fotografiju dugokosog beskućnika koji naslonjen na prozor tramvaja spava, dok se pored njegovih nogu nalaze torba i vrećica s praznim bocama. Tko zna kakva se tužna priča krije iza ove slike. I tijekom prošlog vikenda su se Vesna i njezina ekipa volontera iz humanitarne inicijative provozali noćnim tramvajskim linijama i tom prilikom dijelili pomoć beskućnicima koji spavaju noću u tramvajima o čemu smo već pisali i ranije.

Beskućnik koji u ponedjeljak ujutro spava u tramvaaju (Foto: Vesna Ribarić, Facebook inicijativa Od srca do srca)

‘Tradicijskom užinom pomažemo potrebite’

Kako bi skrenuli pozornost javnosti na probleme beskućništva i neadekvatnog stanovanja, Facebook inicijativa “Od srca do srca za beskućnike i potrebite”, će organizirati humaniranu akciju koja će se održati u četvrtak, 10. listopada na Trgu kralja Tomislava na javnoj površini kod stare lokomotive, od 16 do 18 sati.

Naziv ovogodišnje humanitarne akcije je “Tradicijskom užinom pomažemo potrebite”, a u okviru akcije volonteri će dijeliti tanjure sa domaćim kruhom, masti, crvenom paprikom i nasjeckanim lukom, kruhom i pekmezom, domaćim kolačima, kruškama i jabukama.

U zamjenu za te tradicijske obroke posjetitelji se pozivaju da daruju potrepštine u obliku hrane, higijenskih potrepština za osobne potrebe kao i za čišćenje prostora, donje rublje, čarape… Sva prikupljena materijalna dobra podijelit će se korisnicima u udruzi “Pet plus” u skladu s prioritetima i potrebama samih korisnika pomoći. Sabirne kutije bit će postavljene ispred štanda.


Zagrebački humanitarci objavili scene iz noćnih tramvaja: ‘Trebali bi se političari provozati’

‘Gledajmo srcem i pokažimo empatiju’

U humanitarnu akciju uključit će se, između ostalih, i dječji zbor “Kikići i genijalci” sa prigodnim glazbenim programom.

Prije podjele “tradicijske užine” organizatori održat će kratko predavanje o trenutnom stanju beskućništva u Zagrebu i najaviti javni prosvjed za 17. listopada 2024. zbog nezadovoljstva učinkovitošću službenih institucija na rješavanju problema beskućništva u Zagrebu. Kako organizatori podsjećaju, prije točno godinu dana, 17. listopada 2023., FB inicijativa “Od srca do srca za beskućnike i potrebite” organizirala je prosvjed na Trgu Svetoga Marka i Vladi RH i Gradu Zagrebu uputila nekoliko zahtjeva, vezanih uz poboljšanje stanja beskućnika i potrebitih. Međutim, ističu da se otada malo toga se promijenilo.

Organizatori pozivaju Zagrepčane da se pridružite i podrže ovu humanitarnu akciju. “Svaka donacija olakšat će život svim korisnicima kojih je sve više. Gledajmo srcem i pokažimo empatiju prema skupini socijalno ugroženih ljudi. Jer – “Klupa nije krevet, ulica nije dnevni boravak!”, navode iz Facebook inicijative “Od srca do srca”.


Komentari